В град Рила откриха реставриран храм на 9 века, носещ

...
В град Рила откриха реставриран храм на 9 века, носещ
Коментари Харесай

В град Рила откриха реставриран храм на 9 века, носещ името на Архангел Михаил

В град Рила откриха реставриран храм на 9 века, носещ името на Архангел Михаил
Официално в град Рила през днешния ден бе открита реставрираната средновековна част на черквата „ Св. Архангел Михайл ”, първи стадий от цялостния план за реституция, консервация и експониране на храма, строен през XII век, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

„ Проектът е финансиран по програмата за транс-гранично съдействие България-Македония, първият стадий включва цялостна архитектурно-строителна реституция единствено на средновековната част, построен е нов покрив, купол, възобновени, реставрирани и консервирани са 50 кв. м. средновековна и към 35 кв. метра възрожденска стенна живопис, сподели пред БГНЕС ръководителката на плана Вяра Илкова.

Според нея е възобновена още подовата настилка, олтарната ниша, следва финансиране и за втория стадий на реституция, който включва възрожденската част, актуалната сграда, която служи за столова и благоустрояване пространството към храма.

Храмът е строен през XII век като част от култа към светеца Иван Рилски, считали са тук да престоят мощите му, пренесени от остарялата столица Търново до Светата Рилска обител. От XII век насам той е дострояван още на най-малко два пъти.

„ В интервала 1994-2001 година при пробни изследвания за възобновяване на възрожденската стенна живопис напълно инцидентно се открива по-стар пласт фрески, датирани от XII век, изследвания върху тях са правени през идващите три години, след което бяха запечатани с дървени щитове за запазването им. Те са реставрирани напролет на т.г., когато бе обезпечено финансирането, добави Илкова.
 В град Рила откриха реставриран храм на 9 века, носещ името на Архангел Михаил В град Рила откриха реставриран храм на 9 века, носещ името на Архангел Михаил / БГНЕС
„ Реставрацията целеше да резервира образа на тази църква от византийския интервал, каквито има малко освен у нас, само че и на Балканите, сходна е архитектурата на черквата в гр. Земен ”, сподели консултантът-археолог Антонио Траянов.

„ Трябваше да имаме доста самообладание, с цел да дочакаме след 25 година, с цел да станат нещата във типа, в който в този момент ги виждаме ”, сподели реставраторът Миглена Прашкова.

Според нея този монумент на културата, незнаен до 1994 година, е подарък за реставраторите. „ Ансамбълът фрески от най-ранния пласт, не е изцяло непокътнат, само че пък в подмяна на това е притежател на задоволително информация, с цел да добием визия по какъв начин е бил изписан храмът ”, добави Прашкова.

Кметът на Рила Георги Кабзималски благодари на македонските посетители от община Старо Нагоричане за това, че кандидатствали дружно с тях, с цел да пристигна днешния благополучен ден.

Според кмета реставрираният храм ще докара туристи в градчето, което се намира от двете страни на пътя за Рилския манастир.

Последва осъществяване на църковния хор, след което реставраторът Прашкова даде подробна информация за разкриването и изобразеното на стенописите в гробищната църква на град Рила, както и екипа, с който е работила. Прашкова сподели и един срез на колона, който дава визия за стадиите на построяването на храма и информация за съществуващите пластове живопис.

Няма открити данни кои са създателите на стенописите, само че се допуска, че са същите изографисали Хрельовата кула в Рилския манастир. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР