В град Рила официално беше открит реставрираният храм Св. Архангел

...
В град Рила официално беше открит реставрираният храм Св. Архангел
Коментари Харесай

Официално беше открит реставрираният храм Св. Архангел Михаил в град Рила

В град Рила публично беше открит реставрираният храм „ Св. Архангел Михаил ”, строен през 12 век. Обновяването на комплекса стана допустимо посредством план „ Да построим моста на туризма " по Програмата за трансгранично сътрудничестово.

За откриването в Рила дойде и група от община Старо Загоричане /Македония/, сътрудник по плана. Укрепването на купола по фасадата, освежаването на неповторимите фрески в храма, правени през 17 и 19 век, коства малко над двеста хиляди евро. Доцент Миглена Прашкова, началник на екипа-реставратори, направил обновяването на стенописите, срещна пристигналите посетители с неповторимите християнски претекстове и знаци и описа за обособени елементи при работата, както и за специфичността на иконописите, датиращи от средновековието и възраждането.

" Това е една от най-старите църкви тук, която е издигната в нашето корито, дори преди Рилският манастир, има някой от заложбите със градежа и от тука се е минавало от горната страна около църквата и се е ходело на Рилския манастир ", обясни доцент Прашкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР