В град Пруса, който се намирал между Витиния, Фригия и

...
В град Пруса, който се намирал между Витиния, Фригия и
Коментари Харесай

Свети Тимотей, епископ Брусенски

В град Пруса, който се намирал сред Витиния, Фригия и Лидия, покрай Олимпийската планина, свещеник бил свети Тимотей, който поради чистотата на своя живот и светостта си получил от Бога дара на чудотворството. Веднъж той умъртвил грамадна змия, която се била поселила в една пещера, обградена с кипарисови дървета, и причинявала огромни беди на хората и животните. Тази змия светият умъртвил, като хвърлил в нейната паст покрова, с който на божествения Престол се покрива осветеният самун (Агнеца). Друг път той изцелил един цар, на име Арита, който страдал от тежка болест, и към този момент бил покрай гибелта. По същия метод той възвърнал към живота и една кралица и я обърнал от мрака на идолослужението към светлината на същинската религия. Освен това свети Тимотей, посредством даруваната му от Бога берекет изцелявал разнообразни заболявания и направил, със силата Христова, и доста други чудеса.
Със своята проповед той просветил цялото си паство и обърнал доста невярващи към Христа. А когато на римския трон се възкачил Юлиан, който се отрекъл от Христа, почнал да се покланя на идолите и повдигнал грубо гонение против Църквата Божия, свети Тимотей още по-ревностно почнал да се труди в проповядването на Божието слово, укрепявайки вярващите и изобличавайки езичниците в тяхното подвеждане. Като разбрал за светията, нечестивият император заповядал да го заловят и да го доведат при него, а след това го хвърлил в тюрма. Тук при светията се стичало голям брой народ, на който той проповядвал за Христа, същинския Бог. Донесли на Юлиан, че християнският свещеник, който е затворен в тъмницата, учи на своята религия идващите при него хора.
Тогава Юлиан изпратил да му кажат, че му не разрешава да проповядва за името на Иисуса Христа. Но свети Тимотей не се подчинил на разпореждането на нечестивия и незаконен цар и без боязън продължавал да прави това, което му подобавало като на християнски свещеник - да поучава и да проповядва на народа. А когато император Юлиан още веднъж разбрал, че свети Тимотей храбро продължавал да проповядва за Христа, се разгневил и изпратил при него главорез, с цел да отсече главата на светията в тъмницата. След блажената кончина на свещеномъченика, вярващите взели неговото свето тяло и го погребали с чест. От неговите мощи се подавали голям брой чудесни изцеления, за популярност на Христа, нашия Бог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР