В Горна Оряховица институции, учители и медии обсъдиха дейностите и

...
В Горна Оряховица институции, учители и медии обсъдиха дейностите и
Коментари Харесай

По-чист въздух – по-здрави ученици

В Горна Оряховица институции, учители и медии разискаха дейностите и постигнатите резултати за възстановяване качеството на въздуха в класните стаи

СУ „ Вичо Грънчаров “ в Горна Оряховица е първото в градаучилище, което се включи в акцията „ “ и показа постигнатите резултати по време на полемика с институции и медии, представители на образователни заведения в града и на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Зам.-кметът Петя Иванова изрази поддръжката и загрижеността по отношение на здравето на учениците. „ Въздухът, храната и придвижването са от изключителна значимост за здравето на индивида и този комплекс от познания – по какъв начин да си осигуряваме най-хубавите условия, би трябвало да стартира да се построява още от най-ранна възраст ", разяснява Петя Иванова. „ Община Горна Оряховица приветства взаимния план на СУ „ Вичо Грънчаров " и акцията „ Знаеш ли какво дишаш? " и призоваваме за още по-голяма публичност на казуса ", добави тя.

В СУ „ Вичо Грънчаров “, част от 29-те образователни заведения бяха инсталирани 20 броя датчици, измерващи качеството на въздуха. Проектът „ По-чист въздух – по-здрави възпитаници “, с който учебното заведение се включва в акцията е резултатът от  напъните на шефа Нели Атанасова, която неуморно търси способи, с цел да усъвършенства околната среда за своите възпитаници. Съоснователят на фондация „ Инновелти “ и основател на  акцията „ Знаеш ли какво дишаш? “- Христо Атанасов показа гордостта си от работата на учебното заведение по плана и показа резултатите от датчиците. 

Обикновено, класните стаи постоянно са в алената зона за качество на въздуха. Но с помощта на ентусиазма на учениците и грижата на ръководителите, СУ „ Вичо Грънчаров “ рядко попада даже в жълтата. Интересното е, че самите възпитаници наблюдават знаците и се грижат за навременното проветряване на пространствата. Те разискват с класните си ръководители смисъла на чистия въздух, разясняват и по какъв начин се отразява той на техния фокус по време на образователния развой. “Освен, че по този метод децата внимават за качеството на въздуха в класните стаи, това ги прави и по-отговорни. ”, описа шефът на СУ „ Вичо Грънчаров “. Нели Атанасова показа също, че в ръководеното от нея учебно заведение здравето на децата и екипа е главен приоритет.

Инсталирането на датчиците стана допустимо, с помощта на средства, извоювани от план по ПУДООС „ За чиста околна среда – 2023 “, чиято тематика е „ Обичам природата – и аз вземам участие! “.

Акцент на срещата бяха учениците, които са виновни за наблюдението на датчиците и предприемането на дейности, когато показанията се отклоняват от нормата. За да подобрят качеството на въздуха в своите класни стаи, учениците ползват спомагателни ограничения - постоянна стерилизация, повече зелени растения, и хранене навън в топлите образователни дни. 

Целта на акцията е да изследва замърсяването на въздуха в закрити пространства. Шест български града – София, Пловдив, Враца, Монтана, Горна Оряховица и Русе вземат участие в самодейността, която има за цел да мери качеството на въздуха в класните стаи. 

 Лошото качество на въздуха може да докара до съществени болести като астма, продължителен бронхит и алергии. Целта на обществената акция „ “ е да увеличи информираността и да потърси решения. Част от тях са инсталирането на датчици за премерване на качеството на въздуха и системи за автоматизирано предизвестие, когато въздухът става несъответствуващ.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР