В горещите и сухи летни дни и птиците са жадни

...
В горещите и сухи летни дни и птиците са жадни
Коментари Харесай

Не забравяйте, че и животните са жадни в жегите – ето как да им помогнем

В горещите и сухи летни дни и птиците са жадни - изключително тези, които се хранят със семена. Те се нуждаят от вода най-малко два пъти на ден, показват от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). 

Сред най-засегнатите от жадност в градовете са пойните птици - синигери (син и огромен синигер), зелениката , чинката , щиглецът . Също и гълъбите , гугутките , косът и врабчетата , прецизираха за Българска телеграфна агенция от сдружението. 

 жинотни вода iStock/Getty Images

Птиците нямат потни жлези, само че губят влага при дишането, изясняват орнитолозите. Водата за къпане е също доста значима за тях. Освен с поилки, може да им помогнем с не доста дълбока къпалня за птици - да вземем за пример от огромна поставка за саксия с камък в средата, на който птиците да кацат. Може да е глинен съд или извърнат похлупак от кофа, вкопан в земята. Ако той е равен и хлъзгав, тъничък пласт трошляк на дъното и дребен плосък камък в средата ще го създадат по-комфортен.
 
Поставянето на банята наоколо до шубраци и дървета ще разреши на пернатите да са в сигурност . Жадните птици прибягват до бидони или корита с вод а, в които доста от тях се давят, предизвестяват от Българско дружество за защита на птиците. Ако няма по какъв начин да затворим такива съдове, може да пуснем на повърхността парче дъска, на което птиците да кацат. Не единствено птици умират от жадност в горещите дни. От PETA - Хора за етично отношение към животните, приканват да слагаме купи с вода за кучета и котки пред домовете си, като избираме съдове, които не се прекатурват елементарно, и да ги пълним заран и вечер. 
 жинотни вода iStock/Getty Images
На магаретата, овцете и конете е нужна доста вода, обръщат внимание на стопаните природозащитниците.

Важно е да се обезпечи и отбрана от мощно слънце за животните навън. 

В горещите летни дни да оставяме вода на открити места за животни и птици приканиха и специалисти от естествен парк " Сините камъни " в Сливен.  

 жинотни вода iStock/Getty Images

Според тях българите са доста състрадателни и се стремят да оказват помощ на животните, доста от хората, обаче, не знаят по какъв начин да постъпят в проблематична обстановка.

От дирекцията на парка провеждат целогодишно беседи с деца и възпитаници, с концепцията овреме те да бъдат ангажирани с опазването на живия свят към тях.
 жинотни вода iStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР