В гореща лятна вечер през 1983 г. 15-годишно момиче взима

...
В гореща лятна вечер през 1983 г. 15-годишно момиче взима
Коментари Харесай

Италия 36 г. се опитва да разплете ватиканска мистерия

В гореща лятна вечер през 1983 година 15-годишно момиче взима флейтата си и излиза от фамилния дом, който се намира зад големите стени на Ватикана. Емануела Орланди е изминавала дистанцията сред жилището и мястото на  урока си по музика в централната част на Рим безчет пъти. Дъщерята на изтъкнат служител във Ватикана – бащата Ерколе  работил в семейството на папата – би трябвало да се качи на рейс отвън рамките на Ватикана, с цел да стигне до базиликата „ Сант Аполинаре “, където се организира образованието.

По-големият й брат Пиетро през днешния ден връща лентата обратно към очарователното им детство: големите градини на Ватикана били детската им площадка, а папа Йоан Павел Втори спирал и разговарял с младежите, които се забавлявали на грижливо завършената поляна. „ Смятахме, че се намираме на най-сигурното място в света “, споделя мъжът, който през днешния ден е на 60 година

На 22 юни 1983 година Емануела излиза и в никакъв случай повече не се прибира от урока си по музика. Това, което се е случило, е тайнственост, която вълнува италианците повече от три десетилетия, а също по този начин въодушевява теории на конспирацията, свързани с кого ли не - от мафиоти през интернационалните терористи до най-високопоставените чиновници във Ватикана. Пиетро Орланди наблюдава и ревизира всичко, което може да докара до разплитането на 36-годишната тайнственост – какво се е случило с обичаната му сестра. Допреди дни той се надяваше да открие отговора в малко гробище, единствено на няколко метра от мястото, където майка му Мария (88 г.) продължава да живее и през днешния ден - зад ватиканските стени.

Виж накъде сочи ангелът

Ватиканът позволи да бъдат отворени два гроба в Тевтонското гробище – хубав вътрешен двор, който е в непосредствена непосредственост до грандиозната катедрала „ Свети Петър “. Там са погребвани немскоговорещи католици. Подобно на доста неща във Ватикана и институциите й гробището е добре прикрито от обществеността между високите стени.

Миналото лято семейство Орланди получава последното от дълъг лист анонимни известия: фотография на статуя на ангел и директива „ погледнете накъде сочи ангелът “. Съобщението води семейството до два гроба в Тевтонското гробище. След акция, извършена от Орланди, Ватиканът разгласи при започване на юли, че ще бъдат отворени двата гроба. „ Докато не открия тялото на Емануела, е мой дълг да я диря измежду живите “, съобщи брат й Пиетро Орланди пред Си Ен Ен. Според него има 50% късмет сестра му да е към момента жива. През 1993 година той даже пътува до манастир в Люксембург, където счита, че Емануела може да е станала монахиня.

Преди ексхумацията Орланди заяви, че в случай че останките на сестра му са в един от двата гроба, то това е „ последната част от истината “. „ Тогава бих желал да схвана аргументите. Дори и нищо да не бъде намерено, не може с това да завърши историята “.

Е, историята освен продължава, само че и се заплита още повече. Двата отворени гроба, в които се смяташе, че през ХІХ век са положени останките на  италиански принцеси, се оказаха празни. " След като вътре няма нищо, значи някой е преместил тленните остатъци от гробовете “, споделя Орланди. След като разкопките не престават и в прилежащи площи - към този момент на територията на Тевтонския лицей, в каменна ниша под плочник на няколко метра от гробовете са открити кости. Говорителят на Ватикана Алесандро Джисоти съобщи, че на откритите остатъци ще бъде изработен ДНК разбор, което евентуално ще отнеме седмици.  

Повратна точка в следствието

След изгубването на Емануела италианските управляващи подхващат по-голямо следствие. Ватиканът обаче разгласи, че ще се занимава с онези елементи от следствието, които се вършат на негова територия – в тази ситуация с ексхумацията на двата гроба. Работата на специалистите в Тевтонското гробище е значима повратна точка в следствието на Ватикана. „ Ватиканът в никакъв случай не е сътрудничил нито на проверяващите, нито на нас, фамилията “, споделя Орланди. „ Винаги са отричали опцията, че отговорността за случилото се е в рамките на Ватикана, постоянно са казвали, че са дали всичко, с което са разполагали, и не крият нищо “.

След като папа Франциск стартира своя понтификат през 2013 година, Пиетро Орланди споделя, че за малко се е срещнал с него и Светият отец му споделил: „ Емануела е в парадайса “. Думите му „ смразиха кръвта ми “, споделя той, „ да чуя папа да споделя, че Емануела е мъртва “. Братът също по този начин отбелязва, че за първи път има „ предпочитание за съдействие и истината да бъде разкрита “.

Орланди споделя, че неведнъж е желал да се срещне с папата и да получи повече пояснения, само че опитите му все удрят на камък. Фиоренца Сарзанини, която е публицист в италианския в. „ Кориере каузи Сера “ и следи от близко случая от десетилетия, тълкува по друг метод смяната на позицията на Ватикана. „ Страхувам се, че Ватиканът е решил да отвори гробниците, защото знаят, че вътре няма нищо. А това несъмнено ще постави завършек на изказванията на семейство Орланди “. И в известна степен е права. „ За да удовлетвори молбата на фамилията – и по толкоз обществен метод, със известие до медиите от пресслужбата на Ватикана – задачата е да се отклони съмнението, че държавният секретар на Ватикана знае освен това за случая “.

Всички пътища водят към Ватикана

През всичките тези години циркулират многочислени теории за това какво се е случило с Емануела, само че нито една от тях не е потвърдена. Свидетел твърди, че е видял момиче, което дава отговор на описанието на Орланди, да се качва в тъмнозелено БМВ покрай музикалното учебно заведение във вечерта, в която то изчезва. Следата обаче в никакъв случай не е доказана.

В дните след изгубването на Емануела родителите й получават анонимни телефонни позвънявания от човек, който дава обещание да я върне жива и здрава, в случай че Ватиканът освободи Мехмет Али Агджа – турчина, който стреля по папа Йоан Павел Втори две години по-рано. Това също не води до нищо.

През 2012 година управляващите претърсват гроба на гангстера Енрико „ Ренатино “ де Педис, който е заровен в базиликата „ Сант Аполинаре “ – покрай мястото, където Емануела е забелязана за финален път. Това се случва, откакто е получена загадка информация, че там има диря за изгубването й. Нищо не е намерено, само че въпросите остават. „ Най-невероятното е, че Ватиканът в никакъв случай не изясни за какво гангстерът Ренатино де Педис е заровен вътре в базиликата... това е значима черква в центъра на Рим “, споделя журналистката Санзанини.

При всички следствия обаче има една „ обща нишка “, споделя Орланди: „ Ватиканът “. „ Всяка диря постоянно води до Ватикана “, само че „ оттова постоянно желаят италианските управляващи да проверяват, защото съгласно тях (отвличането) се е случило на италианска територия “.

Въпреки че борбата за истината продължава от години, Ватиканът има особено място в сърцето на Орланди. „ За мен постоянно е бил, а и евентуално към момента е част от фамилията ми “. Но и признава, че е „ уверен, че вътре във Ватикана знаят какво се е случило, и в случай че в продължение на 36 година се пробват да крият истината, вършат това, защото има нещо, което сигурно съществено ще навреди на имиджа на църквата “, уверен е Пиетро Орланди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР