„В голямата си част те не са съвместими с останалите

...
„В голямата си част те не са съвместими с останалите
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Ставаме смешни, отказвайки подкрепа от НАТО

„ В огромната си част те не са съвместими с останалите страни-членки на алианса. Един образец. Ако в един районен спор се наложи НАТО да ни отбранява, нашите самолети, които имаме, не би трябвало да изхвърчат, тъй като тяхната система за опознаване не е по съюзния стандарт и затова самолетите ще бъдат възприемани като противников. И с цел да не бъдат свалени би трябвало да стоят на земята “, сподели ген. Събев.

Военният специалист уточни, че и в други връзки ние имаме сериозен проблем с оперативна съгласуемост, която е основен стандарт и изискване, с цел да може нашите военни формирования да работят взаимно в съюзни бойни интервенции. „ В мироопазващи интервенции могат да вземат участие и са взели участие, само че във военни нещата стоят по различен метод. Тук не сме подготвени “.

Интересуваме се за какво не сме подготвени, откакто от 2004 година сме членове на НАТО.

„ След приемането ни в алианса нашият политически хайлайф се успокои, че страната е член на НАТО и има групова сигурност и защита и че не е належащо да влагаме толкоз в армията, с цел да развиваме нейните качества. Това се оказа напълно неправилно “, акцентира ген. Събев.

Той означи, че от НАТО доста ясно са ни давали да разберем, че би трябвало да се прави доста повече, с цел да сме оперативно съвместими. За задачата би трябвало да подменим главните бойни системи. Например, за Военновъздушни сили това са бойни самолети, вертолети и всички летателни апарати, които да могат да действат в една оперативна среда, което не се е случило. Забавено е превъоръжаването на сухопътните сили. Във Военноморски сили също бяха направени несполучливи опити. „ Слава Богу, че успяхме да сключим контракт за 8 самолета Ф-16 Блок 70, само че ни трябват най-малко 16 “, съобщи ген. Събев, добавяйки, че една общоприета ескадрила е от 18 самолета.

Той напомни, че би трябвало да изградим една механизирана бригада за потребностите на груповата защита. Тя би трябвало да разполага със модерни бронирани машини, които да дават отговор на избрани механически стандарти. Това се отнася и до артилерията, Противовъздушна отбрана системите, радиолокационната система и други

„ Едно държавно управление с мандат от 4 години мъчно може да реши всички тези натрупали се проблеми. Те трябваше да стартират да се вземат решение още през 2004 година, най-късно през 2005 година И в този момент след 15 години щяхме да сме ги решили “, сподели ген. Събев.

Той напомни, че в тази спешна обстановка, основана от нахлуването на Русия в Украйна, НАТО одобри решение за усилване на съюзното предно наличие в страните от източния фланг, които са на границите на този спор.

„ Става дума за по този начин наречените съюзни многонационални батальони бойни групи. България отхвърли да изиска такава. Излезе с позицията, че ще построи лична батальонна група, а там където липсват качества ще предложения други съюзни страни, с цел да ги попълнят. Това е погрешен метод “, безапелационен е ген. Събев.

Той изясни, че в нито една от източните съюзни страни няма такова състояние страната хазаин да бъде и рамкова страна за построяването на такива взаимни групи.

„ Някой различен би трябвало да пристигна и да усили България, а не тя да построява някакви качества сама да се усилва. Българските отбранително качества са известни – те са незадоволителни. Тези съюзни батальони, които идват в източните страни, са изцяло екипирани и готови по всички стандарти на НАТО. Те могат да бъдат употребявани незабавно, в случай че се наложи. Най-важното, те показват съюзната взаимност и задължения на останалите съюзни страни от НАТО към сигурността, защитата и независимостта на нашата страна. И освен на нашата. Румъния, Полша, балтийските страни одобриха. За страдание, България е отрицателният образец в това отношение “, акцентира ген. Събев.

Не приемайки да бъдем усилени от НАТО, там където нямаме качества, ние „ изглеждаме смешни “, добави той.

Според него, в случай че в действителност считаме, че нашият суверенитет е застрашен, можем да желаяме от НАТО повече самолети или разгръщането на Противовъздушна отбрана системи, както към този момент направи Полша.

По въпросите на сигурността и защитата би трябвало да имаме политически консенсус в България. Той би трябвало да бъде непрекъснато поддържан. Всяка политическа партия в България – без значение дали е парламентарна, или извънпарламентарна – би трябвало доста добре да осъзнава, че това е национална отговорност.

„ Националната сигурност на страната би трябвало да бъде непрекъснат и най-висш ангажимент на всяка политическа партия, която се стреми да влезе във властта и да ръководи. Колкото и да има сантименти към Русия, че преди време е дала началото на Третата българска страна, ние би трябвало действително да оценяваме обстановката, в която се намираме. Действията на РФ и нейното управление – Грузия 2008, Крим 2014 и в този момент в Украйна – демонстрират, че тя организира един непрекъснат курс на нападателна политика. Ние не можем да не оценяваме следствията от тази нападателна политика, тъй като сме черноморска страна. Черно море и Кримският полуостров са мощно милитаризирани., Модернизацията на съветския черноморски флот променя салдото на силите в този район. Всеки един политик в нашата страна би трябвало да държи сметка за това, а не да счита, че това не ни касае “, безапелационен е ген. Събев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР