В голямата си част общинските болници са пред реални фалити.

...
В голямата си част общинските болници са пред реални фалити.
Коментари Харесай

Общинските болници масово пред фалит

В огромната си част общинските лечебни заведения са пред действителни банкрути. Това стана ясно от думите на Неделчо Тотев, ръководител на съдружие за общинските лечебни заведения по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), съобщи БГНЕС. Тристранката стартира днешното си съвещание с разискване на положението на общинските лечебни заведения.

Те, в огромната си част, са в действителни банкрути и след Нова година, когато минималната работна заплата бъде поправена и нараснала на 510 лв., в действителност огромна част от лечебните заведения, да не кажа съвсем всички ще престанат да действат, заради неспособност да проработят даже трудовите си хонорари, сигнализира Неделчо Тотев.

Актуална информация на сдружението на общинските лечебни заведения сочи, че при 31 общински лечебни заведения трудовите разноски възлизат на 83% от общите приходите, които генерират. Единственият им източник на финансиране е НЗОК. " При тази обстановка, когато минималната работа заплата се вдигне с 10%, на процедура те ще работят единствено за трудовите си разноски. Неразплатените отговорности на тези 31 лечебни заведения все още са 24 млн. лева От тях просрочени са половината – 12 млн. лева Причините надалеч не зависят от мениджмънта на тези лечебни заведения. Няколко години подред се опитваме да спрем разрухата в опазването на здравето и съответно в общинското и продължаваме да твърдим, че все още лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 година През това време минималната работна заплата се промени от 180 на 510 лева ", разясни още Тотев.

От своя страна Димитър Бранков от БСК също разяснява, че е налице доста огромен проблем най-малко в 10 общински лечебни заведения, защото имат големи просрочени отговорности, в това число и към личния състав. Част от тези лечебни заведения са пред банкрут в границите на тази година, добави той.

Радко Велков, който е учредителен секретар на Сдружение на общинските лечебни заведения, акцентира, че произвеждаме към 10 пъти по-малко медицински сестри от преди (400 годишно). За да можем да запазим настоящия брой, би трябвало да произвеждаме към 800. Ситуацията с лекарите била същата. Той изясни още, че има и повишаване на междинната възраст на персоналните лекари и на процедура огромни райони в страната ще останат без здравна помощ след време, заради липса на лекари и сестри.

Според Пламен Радославов от КНСБ общинските лечебни заведения са нужни, само че не и в този си тип. Част от тях, счита той, би трябвало да бъдат преструктурирани. " Трябва да вземем незабавни ограничения и промени в законодателството. Трябва да забележим какъв брой са задълженията на общинските лечебни заведения и каква част от тях са просрочени, да забележим надлимитната активност и какво им дължи НЗОК. Държавата би трябвало да откри метод да заплаща на младите експерти и да извади лечебните заведения от Търговския закон, да дадем статут на предпазени лечебни заведения, където няма друга помощ, да създадем фонд за отдалечени лечебни заведения. Ако не намерим метод да плащаме на младите експерти лечебните заведения сами ще се затворят ", сподели още той.

Заместник-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков се съгласи, че картината е тревожна и увери, че Министерство на здравеопазването я следи. Според него, всяка болница ще се гледа вероятно и не е допустимо да се предложи общ метод за всички лечебни заведения на куп. " Има доста специфичност за всеки район. Ще ни отнеме малко време, с цел да го създадем, само че има ясна наклонност, че би трябвало да се върви към преструктуриране в полза на хората и опазване на активността, най-близо до дома на хората ", сподели Пенков. Той изясни, че общите отговорности на общинските лечебни заведения са 100 млн. лева, като от тях 46 млн. лева са просрочените отговорности. Надлимитната активност, която НЗОК не е изплатила, е 4,4 млн. лева тя не е главната маса от отговорностите. Дори да бъде изплатена тя съставлява към 4% от общите задължения на лечебните отговорности, счита Бойко Пенков.

Приходите на общинските лечебни заведения, уточни той, по линия на НЗОК са 37,5, като 32 млн. лева, от тях са за работна заплата. Общинските лечебни заведения имат отговорности към 7 млн. лева към Национална агенция за приходите за осигуровки. Зам.-министърът добави, че има и застаряване на фрагментите. Трябва по някакъв метод да се стимулират младите да специализират даже и в общинските болнични заведения, сподели още Пенков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР