В голяма степен ги изплаши сривът на пазара през 2022

...
В голяма степен ги изплаши сривът на пазара през 2022
Коментари Харесай

Програмистите изглежда бягат от крипто-индустрията

В огромна степен ги изплаши сривът на пазара през 2022 година

Разработчиците на програмен продукт за крипто-индустрията са намалели на половина от януари 2022 година до момента (снимки: CC0 Public Domain)

Броят на дейните софтуерни разработчици в сегмента с отворен код на крипто-индустрията е понижен до тригодишно дъно, откри изследване на рисковите вложители Andreessen Horowitz (a16z) и Electric Capital.

Изследването „ State of Crypto Index ” демонстрира, че броят на програмистите, работещи в тази област, е намалял съвсем на половина. От януари предходната година до септември 2023 година дейните разработчици в сегмента са намалели от 36,5 хиляди на 19,6 хиляди.

Тези числа са съпоставени с края на 2020 година, когато имаше не повече от 18,1 хиляди разработчици в обсъждания сегмент. Скоро по-късно на пазара надви възходящата наклонност, чийто пик беше в самото начало на 2022 година Според данните на a16z, даже през септември 2020 година броят на дейните разработчици е бил по-голям в сравнение с е в този момент.
още по темата
Техническият шеф на a16z, Еди Лазарин, разяснява, че показаните стойности може да не разкриват цялата история. За следене на дейните разработчици, компанията употребява известния екосистемен план на Electric Capital, посредством който разпознава GitHub складове, свързани с крипто-проекти.

Този ​​инструмент разрешава дейно да се наблюдават складове, които са фокусирани напълно върху крипто-проекти, и да се дефинира броят на техните дейни разработчици. Интересно е обаче и какъв брой разработки се правят отвън сегмента с отворен код, прибавя Еди Лазарин.

Създателите на крипто-платформи постоянно избират да работят по модел с отворен код – поради нуждата от децентрализация и взаимно доверие, в името на което са подготвени да се откажат от интелектуалната благосъстоятелност върху кода.

И до момента в който сривът на пазара през 2022 година може в огромна степен да е изплашил разработчиците, a16z подозира, че мнозина в действителност са минали към основаване на крипто-приложения. Активността там явно нараства, само че следенето на броя на разработчиците е доста по-трудно, споделят анализаторите.

В последна сметка не може да се изключи, че създаването на нови принадлежности в крипто-индустрията бележи напредък, а не спад. Анализаторите на a16z също наблюдават размера на изтеглянията на софтуерни библиотеки за разработчици и откриват, че този брой доближава своята пикова стойност тъкмо през септември.

2022-а е годината, в която се спукаха доста „ балони ” като FTX/Alameda и внезапният спад в цената на криптовалутите е единствено един от най-видимите резултати от това. Но след това цената на криптовалутите стартира да се повишава и още веднъж се ускори пазарната интензивност.

Според наблюдаващи на пазара, по-правдоподобната версия е, че интензивността на разработчиците също нараства, просто мнозина са минали към други посоки. Факт е и наклонността към държавно контролиране на крипто-платформите.

От една страна, това е доказателство, че крипто пазарът е достигнал зрялост. От друга страна, това са обезпечени радикални промени във действието на доста планове и притежателите им явно се приготвят. Това включва създаване на нов блокчейн програмен продукт.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР