В големия пазарлък между Турция и Русия за цената на

...
В големия пазарлък между Турция и Русия за цената на
Коментари Харесай

Haberturk: Какво иска Газпром от Турция?

В огромния пазарлък сред Турция и Русия за цената на природния газ и размерът на доставките, страните започнаха да разкриват своите карти. На масата се хвърлят сериозно значими претенции. Руската компания " Газпром " желае Турция да продължи изтичащия през 2021 година контракт за доставка на 8 милиарда кубически метра природен газ, от които 4 милиарда се внасят от частни компании, а останалата част – от държавната „ Боташ “. Но Газпром дава сигнал: той желае „ Боташ “ да поеме ангажимент за целия размер на газа, в това число този на частните компании. Това написа турския всекидневник Haberturk в материал, представен от организация " Фокус ".
Започнаха да се появяват някои детайлности от хода на договарянията сред „ Боташ “ и " Газпром ". Турция има две основни условия – преди всичко цената на сровината и на второ, понижаване на количеството газ, което предстои на наложително пазаруване на основата на правилото „ вземи или заплати “.
В отговор на това " Газпром ", както се оповестява, подложи на разискване някои сериозно значими тематики. Компанията цели да резервира своята настояща релативно мощна позиция в търговията на газ с Турция. " Газпром " желае да възобнови договорите или споразуменията за покупко-продажба, чийто период изтича. Едно от тях е обвързвано с доставката на газ по „ западния кулоар “. Срокът на съглашението за пазаруване на 8 милиарда куб. м. изтича през 2021 година. Половината от размера се внася от частни компании, а втората – от " Боташ ".
Какво желае " Газпром "? Според надеждни източници, компанията желае да удължи това съглашение, само че дава сигнал, че " Боташ " би трябвало да поеме контракта за закупуване на 4 милиарда кубически метра, импортирани от частни компании.
Ще сметне ли Турция това условие за оправдано? На този стадий от договарянията няма явен отговор на този въпрос. Отговорите ще зародят в развиването на процеса.
Какво стои зад това условие? Източници обърнаха внимание на обстоятелството, че понастоящем частни компании внасят общо 10 милиарда кубически метра природен газ от Русия и означават във връзка с проектите на " Газпром " следното: „ Споразумението за закупуване на 4 от 10 милиарда кубически метра ще изтече. " Газпром " желае " Боташ " да поеме тези размери - " Газпром " доставя газ на частните компании и " Боташ " на друга цена (на частните клиенти на по-ниска цена). Сега, в новия интервал, " Газпром " желае да работи с " Боташ ", отбелязва още изданието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР