В година, в която малко неща изглеждат нормални, стабилни или

...
В година, в която малко неща изглеждат нормални, стабилни или
Коментари Харесай

100 години коледна магия с Кока-Кола

В година, в която малко неща наподобяват естествени, постоянни или успокояващи, въпреки всичко има нещо, на което можем да разчитаме – Кока-Кола празнува и споделя магията на Коледа.

Всъщност в този момент даже е извънредно специфичен празничен сезон за Кока-Кола, защото бележи 100-годишнината на коледните ни реклами. От Дядо Коледа на Хадън Съндблом до полярните мечки и камионите „ Празниците идват “, коледните реклами на Кока-Кола очароват поколенията към този момент повече от век.

Както постоянно с Кока-Кола, нашите акции се развиват с изменящите се времена, отразявайки културни трендове и исторически събития. Новата коледна акция, която започва световно този месец, не е по-различна. Тя демонстрира какъв брой е значимо да бъдем „ присъстващи “ с околните си, даже в случай че не можем да бъдем дружно физически. Наречена „ Писмото “, акцията отразява нашия дух и припомня, че най-хубавият подарък, който можете да дадете тази Коледа, е просто... себе си.
Къде стартира всичко
Тъй като Кока-Кола продължава да отразява обществото и през 2020 година, ние се питаме какво можем да научим от отминалите времена. За да разкажем тази специфична коледна приказка и да покажем някои скъпоценни камъни от трезорите, помолихме архивния екип на Кока-Кола да ни върне там, където всичко стартира – Бурните 20 години (от 1920 г.).

По това време, Кока-Кола към този момент е доста известна, само че към момента й се любуват главно през лятото. За да подтиква продажбите през по-студените месеци, Арчи Лий от рекламна организация D’Arcy основава нов слоган „ Жаждата не познава сезон “ и основава първите реклами с присъединяване на Дядо Коледа. В тези дни Дядо Коледа наподобява доста друго. От края на 19-ти век той е представян като доста непоколебим и тъмен, а от време на време даже и като горски дух.

През 1930 година Кока-Кола стартира да показва друга, по-жизнерадостна интерпретация. Рисунката на художника Фред Мизен на мъж, облечен като Дядо Коледа, който пие Кока-Кола до соден шадраван, е надалеч по-весела, само че към момента не изобразява Дядо Коледа като независим персонаж.

Навлизането на Хадън Съндблом
Истинската промяна се оформя през 1931 година, когато D’Arcy разпореждат новата серия от коледни реклами на Кока-Кола на илюстратора Хадън Съндблом. Той желае Дядо Коледа да бъде „ същински “ човек – топъл, радостен, другарски надъхан и, дано си го признаем, леко заоблен.

Съндблом се връща към скандинавските си корени и визията за Свети Никълъс, с цел да сътвори новия Дядо Коледа, който прави своя дебют през 1931 година Произведенията на Съндблом са толкоз сполучливи, че картините му остават в центъра на коледните реклами на Кока-Кола в продължение на 33 години. Превръщат се в едни от най-ценените експонати в сбирката от творби на изкуството на Кока-Кола и са изложени по целия свят, в това число в Лувъра в Париж. Картините са толкоз емблематични, че мнозина имат вяра, че Кока-Кола е „ измислила “ Дядо Коледа. Не е по този начин, твърди архивният екип на Кока-Кола – те просто са построили метода, по който мислим, че той наподобява.

Картините на Съндблом са едни от най-внимателно направените изображения в историята на рекламата, придържайки се към строга цветова скица и с включени едвам по няколко думи. Защо това е по този начин? Легендарният ръководител на Coke по това време – Робърт Удръф, буйно се застъпва за изображения в рекламите на Кока-Кола, които да описват история.

В изображенията има очарователни истории, в случай че се вгледате задоволително деликатно. Например, до момента в който Америка се готви за война през 1943 година, Дядо Коледа може да бъде забелязан да поддържа американските бойци с чувал за играчки през рамо, съдържащ военни облигации. Когато войната свършва, празничната реклама от 1945 година отразява страстта от завръщането вкъщи, показвайки по какъв начин Дядо Коледа влиза в дом с приветствена нота и Кока-Кола в ръка. Тъй като Дядо Коледа постоянно е синоним на дарове и играчки, рекламите отразяват и модерните и настоящи трендове при играчките, показвайки еволюцията от дървени играчки през 30-те години до електрически трен и хеликоптер през 1964 година

Тези разрастващи се културни маркери в картините на Съндблом утвърждават коледните реклами на Кока-Кола в обществената душeвност. Хората, изучавали в детайли изображенията, даже виждат, че коланът на Дядо Коледа е извърнат в едно от тях. Това се случва, тъй като Съндблом стартира да се употребява като жив модел и прерисува отражението си от огледалото.

Бели мечки и коледни камиони
През 1993 година, когато полярните мечки на Кока-Кола вършат своя ефирен дебют, се ражда нова коледна звезда. Всъщност белите мечки не са напълно нови, защото Кока-Кола ги употребява за пръв път във Франция през 1922 година Сценаристът и режисьор Кен Стюарт ги анимира за малкия екран, а през 2013 година именитият кино режисьор Ридли Скот прибавя и своя щрих. Той режисира късометражен филм „ Снежна мечка “, който предава чувството, че присъстваме същински с нашите фамилии по Коледа.

През 1995 година коледните камиони на Кока-Кола са пуснати в Съединени американски щати. С мигащите си светлини, очарователния зимен пейзаж и незабравимата мелодия „ Празниците идват “, камионите бързо се трансформират в различим знак на Коледа в доста страни по света. Те употребяват и наследството на коледната история на Кока-Кола, като Дядо Коледа на Съндблом украсява камионите в профил. На някои пазари проучванията демонстрират, че доста консуматори свързват появяването на камионите на Кока-Кола с същинското начало на празничния сезон.
Традицията продължава
Вече през 2020 година, новата ни световна коледна акция – „ Писмото “, започва със сърдечното обръщение „ Тази Коледа подарете нещо, което единствено Вие може да дадете “ – себе си. Посланието дава отговор на днешното време и отразява коледното завещание на Кока-Кола, като дава чувство за последователност. Познатите детайли, които хората постоянно свързват с Кока-Кола и Коледа, са там.

Става въпрос за фамилията, да присъстваш сега и да имаш време да му се отдадеш и да помислиш. За повече от 100 години Кока-Кола построява благосъстояние от мемоари за Коледа – една дълбока връзка, тясно вплетена в обществото, актуалната просвета и фамилните обичаи. Това е завещание, с което да се гордеем, и вълшебна връзка с Коледа, която сигурно ще продължи и за поколенията напред.

BOX-OUT Story : Нашата коледна акция за 2020 година, разопакована

Режисиран от носителя на Оскар, Тайка Уайтити и основан от Wieden+Kennedy London, филмът разпростира магията на Коледа в изпълнена с вяра приказка за безусловната бащинска обич и пътешествието на един татко, с цел да сбъдне коледната фантазия на щерка си.

Уолтър Сузини, Старши вицепрезидент „ Маркетинг “ за Европа, споделя повече за коледната акция през 2020 година: „ Кока-Кола обичайно се свързва с Коледа и през последните 10 десетилетия е основала запаметяващи се акции по целия свят. Тазгодишната акция следва тази традиция и употребява доста от знаците на нашите емблематични празнични акции, в това число основаното от Съндблом изображение на Дядо Коледа и коледния камион, с цел да донесе приповдигнато обръщение за вяра и оптимизъм на потребителите. 2020 година беше странна и невиждана година за доста от нас и този празничен сезон може да се наложи да създадем нещата малко по-различно, защото хората по света не престават да се ориентират в провокациите на пандемията. Новата акция от Кока-Кола продължава за сливане и вдъхновяване на хората. Кампанията също по този начин отразява същинската магия на Коледа и значимостта на иницииране на смяна в държанието и по-голямо самопризнание за околните ни хора, възприятие за общественост и на първо място нуждата да присъстваме същински тази Коледа – без значение дали виртуално или физически. “

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР