В година на пандемия и кризи ПЕС успя да върне

...
В година на пандемия и кризи ПЕС успя да върне
Коментари Харесай

Станишев в Порто: ПЕС върна социалните теми в европейската политика

" В година на пандемия и рецесии ПЕС съумя да върне обществените тематики в сърцето на европейските политики ". Това сподели водачът на ПЕС Сергей Станишев на конгрес на партията в Порто преди Социалната среща на върха.

" Преборихме се с наложената от десницата теза, че Европейски Съюз е на първо място пазар, рецесиите се преодоляват с ограничавания, а сметката непроменяемо се заплаща от хората. Инициативата на левия министър председател Антонио Коща за Социална среща на върха по време на Португалското председателство е идната значима стъпка към битката за правдивост, обществени права и тъждество за европейските жители ", разяснява Станишев.

Във форума на социалистите участваха министър председателите на Португалия и Швеция Антонио Коща и Стефан Льовен, ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли, еврокомисарят с сектор Работни места и обществени права Никола Шмит, кметът на Париж Ана Идалго, като и евродепутати от групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

Еврокомисарят Никола Шмит съобщи, че без напъните на ПЕС и Групата на социалистите в Екологичен потенциал нямаше да има обществен проект за деяние. Беше дълъг път, с цел да стигнем до Порто и Гьотеборг, само че целият прогрес, който сме постигнали за Социална Европа – всички това е заслуга на социалистите, разяснява той.

Португалският министър председател Антонио Коща акцентира, че Европейският дирек на обществените права е огромна победа социалистите.

" През 2017 година Стефан Льовен провежда Срещата на върха в Гьотеборг, с цел да бъде общопризнат Социалният дирек. През 2021 година комисарят от фамилията на Социалистите Никола Шмит показа проект за деяние, с който да използван основите обществени правила. И в този момент по време на Португалското изменничество можем да достигнем до идващ исторически миг – за първи път можем да имаме съглашение сред синдикати, работодателски организации и трите съществени европейски институции – Парламентът, Комисията и Съветът. Социалистите би трябвало да се гордеем с постигнатото – имаме правила, имаме проект за деяние и ангажимент за осъществяването му ", сподели Коща.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР