В глобално сеизмично отношение изминаващата 2017 г. беше една нормална,

...
В глобално сеизмично отношение изминаващата 2017 г. беше една нормална,
Коментари Харесай

Сеизмологът проф. Емил Ботев за земетресенията през 2017 година

В световно сеизмично отношение изминаващата 2017 година беше една естествена, малко по-слабо дейна средностатистическа година - без грандиозни разрушителни трусове и с малко под естествената периодичност на доста мощните трусове - общо 8 с магнитуд по-голям от 7.

Пет от тези мощни трусове бяха в Тихоокеанския сеизмичен пояс, а три - в континентални области - в Мексико и Иран, съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция проф. Емил Ботев - началник на департамента "Сеизмология " в Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките.

Сеизмологът сподели, че през 2017 година в света нямаше трусове с магнитуд 9 и по-голям, а най-силното земетресение беше едвам с магнитуд 8,1. То беше локализирано в акваторията на Тихоокеанското крайбрежие на Мексико на 8 септември и заради отдалечеността си от огромни обитаеми места жертвите бяха единствено към десетина.

Най-чувствителните сеизмографи по света записват по няколко хиляди микротруса с магнитуд по-малък от 3 на ден, само че съвсем всички от тях не се усещат от хората, сподели проф. Ботев.

Той изясни, че земетресенията с магнитуд по-голям от 3 са приблизително годишно към 100 000, само че доста мощните трусове с магнитуд 7 и по-голям, са приблизително към 15-20. Процентно това значи, че разрушителните трусове са едвам стотни елементи от един % от всички протичащи се трусове на Земята.

Цикличността на мощните трусове се приема единствено в приблизително статистически смисъл - за територията на нашата страна повтаряемостта на доста мощните трусове е към 250 години приблизително. За съпоставяне за територията на Централните Балкани тази повтаряемост е приблизително към 50 години, сподели проф. Емил Ботев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР