В глобален план търговията се променя из основи, но ще

...
В глобален план търговията се променя из основи, но ще
Коментари Харесай

Tърговията остава двигател на растеж, въпреки протекционистични мерки

В световен проект търговията се трансформира радикално, само че ще остане значим мотор за напредък в международната стопанска система. Това става макар въвежданите протекционистични ограничения и заканите за търговски войни. Секторът се обогатява с нови пазари, разрастващи се главно в цифрова среда, което значи нови благоприятни условия, само че и нови опасности.

Това стана ясно от седмата годишна конференция по ръководство на риска, проведена от Кофас България, която се организира на 18 април. Темата на събитието беше „ Търговията и измененията: Нови хора, нови пазари” и на него по традиция се дискутираха настоящи тематики от международната стопанска система. Участници в конференцията бяха представители на водещи български и задгранични компании, които споделиха своята експертиза пред гостите.



„ Налице са значими положителни трендове – най-голямата стопанска система в света, тази на Съединени американски щати, процъфтява. Китай способства за все по-голяма част от международния напредък, а междинната класа на разрастващите се пазари продължава да се усилва. Заедно с това пораждат и някои мотиви за терзание – това са възходящият политически риск, който бе най-голям през 2018 година г, протекционизмът и повишаването на световния дълг с повече от 50% за последните 10 години “, означи Милена Виденова, шеф на Кофас България.

Тя и районният икономист на Кофас груп - Грегорж Шилевич, направиха обзор на страновите и секторни опасности по света. Според Шилевич се чака спад в растежа на огромните стопански системи, като България ще е единствената страна в Централна и Източна Европа, в която ще има повишаване на растежа през 2019 година. Най-рискови браншове в международен мащаб се оказват строителството, металургията и автомобилостроенето. У нас чувствителни са строителният бранш и металургията. ИТ секторът продължава да се развива извънредно бързо – и в България, и в международен мащаб, само че проблем е минусът на работна ръка у нас.

В три панела и няколко пленарни лекции участниците разгледаха тематики като чатботове, изкуствен интелект, настоящите месиджинг приложения, какво е тяхното бъдеще и какви благоприятни условия оферират. Спряха се и на онлайн платформи за продажби, разясниха опциите за новите експерти или по този начин наречените милениъли и по какъв начин те да бъдат привличани и стимулирани. Участниците се сплотиха към мнението, че в актуалния цифров свят непрекъснато се откриват нови благоприятни условия. Младите се развиват извънредно бързо, те са доста изобретателни, а информацията, която им е нужна е по-достъпна от всеки път. „ Ученето към този момент не е за цялостен живот, както се споделяше преди. Сега то е отвред и от всеки. Всъщност същински риск е да не развиваме себе си”, добавя Дарина Пенева от Stanton Chase.

Темата за новите пазари и бъдещето на интернет търговията също беше значим фокус в полемиките. Участниците се съгласиха, че интернет и онлайн търговията са бъдещето, цифровото наличие е значимо за информационния микс и незаменима част от наличието на фирмите, без значение дребни или огромни. Новите пазари дават нови благоприятни условия и изискват нови бизнес модели. „ И младите, и ние по-възрастните желаеме да се развиваме, да се учим, само че и да получаваме положително заплащане за това, да получаваме добра противоположна връзка и да се усещаме оценени. Всъщност не сме по-различни от милениълите, в случай че се замислим”, заключи господин Божидар Нейчев, старши съучастник в PwC.

Конференцията на Кофас по ръководство на риска събра над 200 представители на бизнеса и институциите, които дискутираха тематики, свързани с световните процеси, финансовия мениджмънт, рисковете, перспективните и губещи браншове в стопанската система и доста други. Събитието се организира с партньорството на PwC, Кока-кола ХБК и винарска маза Старосел. Медийни сътрудници бяха Bloomberg TV, сп. Мениджър, сп. Икономика, сп. Логистика, Твоят Бизнес, economy.bg, money.bg, expert.bg, economic.bg, b2b media, SeeNews, Предприемач, Инвестор и CIO.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР