В гласуването участваха 47 общински съветници от общо 61 в

...
В гласуването участваха 47 общински съветници от общо 61 в
Коментари Харесай

СОС отново не избра председател, Терзиев праща нови покани до партиите

В гласуването участваха 47 общински съветници от общо 61 в зала.

Общо 23 общински съветници дадоха своя глас за предлагането за ръководител на " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ) Борис Бонев. На второ място е претендентът на " Българска социалистическа партия за България " Диана Тонова, за нея гласоподаваха девет общински съветници.

За Красимир Гълъбов, препоръчан от " Възраждане ", поддръжка дадоха осем общински съветници, а за Пламен Данаилов от " ИТН " гласоподаваха трима общински съветници.

4 на брой бяха недействителните бюлетини. Общинските съветници от ГЕРБ още веднъж не участваха в гласуването.

Последва балотаж сред първите двама, на който гласоподаваха 44 общински съветници. 12 бяха недействителните гласове.

Борис Бонев от ПП-ДБ-СС получи 23 гласа, а Диана Тонова от Българска социалистическа партия общо 9.

Следващото съвещание е планувано за 30 ноември, взеха решение с гласоподаване 59 общинските съветници, които бяха " за ".

Снимка: БТА

По-рано със скандал стартира съвещанието на Столичния общински съвет (СОС). Недоволството пристигна от страна на ГЕРБ, които запитаха къде е кметът Васил Терзиев, който съгласно Закона за локалното самоуправление следва да участва на съвещанието за съвета. Бе им отговорено, че той имал работа, а и някогашният им кмет Йорданка Фандъкова не се славела с изключително наличие на съвещанията.

Снимка: БТА

" Следва кметът да е тук, тъй като е изпращал писма за срещи до политически водачи, на които да се разискват политики. Ако желае да разисква политики, да пристигна ", прикани Антон Хекимян. Искането му да пристигна градоначалникът поддържаха Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация.

Хекимян настоя също да се гледа още през днешния ден план-сметката за чистотата на столичния град, която би трябвало да се одобри в незабавен порядък, въпреки и да няма определен ръководител на СОС. Това му бе отказано с претекста, че органът няма по какъв начин да проработи без оглавяващ го. Подобно гледище насочи и Карлос Контрера.

Явно такава е сделката - Бонев да бъде ръководител на СОС, съобщи Хекимян.

Снимка: БТА

В последна сметка председателстващата съвещанието на Столичния общински съвет Грети Стефанова от ПП/ДБ/СС даде половинчасова отмора, с цел да може Васил Терзиев да пристигна на съвещанието. А той, оказа се, по това време е бил на среща в Министерството на финансите с Асен Василев.

Кметът на София разгласи пред СОС, че още веднъж ще изпрати предложения до партиите в Столичния общински съвет. " Очаквайте предложения и ще продължим тези диалози ", сподели Терзиев.

Снимка: БТА

Той напомни, че бяха изпратени предложения до всички партии, показани в СОС. Текстът на всяка една покана е бил идентичен, уточни кметът. Темите също бяха ясни авансово и не е излизано отвън тях. Те бяха какви са целите, които всеки един си показва, че би трябвало да бъдат осъществени в един мандат, с цел да стартираме от това какво ни сплотява. Второто нещо беше кои са значимите неща за всяка партия, които да бъдат застъпени в идващия бюджет, сподели Терзиев. Третото е тематиките, по които партиите биха показали водачество, с цел да залегнат като политики. Чак след разискването на тези точки, трябваше да приказваме за избор за ръководител и съставяне на комисии. По последните две точки не е говорено въобще, акцентира кметът Терзиев. Разговорите ни с Българска социалистическа партия, " Синя София " и " Възраждане " бяха фокусирани върху първите две точки, изясни Терзиев. Той добави, че доста би се радвал с тези, които не се е видял, диалозите да продължат.

В събота новоизбраният кмет на София Васил Терзиев предложения на среща политическите партии, които участват в съвета . Твърдо отхвърлиха да се явят от ГЕРБ, а Българска социалистическа партия и " Възраждане " бяха безапелационни - няма да поддържат Борис Бонев и ще повдигнат още веднъж свои кандидати за шефското място в СОС. Същевременно се появяват гласове от останалите политически сили, че какъвто и да е компромис няма по какъв начин да бъде изработен, в случай че Борис Бонев остане кандидатурата на ПП/ДБ/СС. Самият Бонев, както и представителите на обединението, обаче са безапелационни - това остава името, което ще повдигнат.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР