В германския град Еслинген, част от района на Щутгарт в

В германския град Еслинген, част от района на Щутгарт в ...

Холандци сътвориха прозрачен небостъргач.В германския град Еслинген, част от района на Щутгарт в Южна Германия, ще бъде изграден впечатляващ проект: 12-етажна сграда с интерактивна огледална фасада. Концепцията е на холандската архитектура и дизайнерска фирма MVRDV. Сградата носи името Milestone, наричат я също и "Кристалния камък", понеже изглежда прозрачна. 

Тя ще бъде с площ от 6500 кв. м, с отразяваща фасада. "Толкова грозно, че всъщност е красиво" - това била първата реакция на читателите, които научили за тази офис сграда, наречена "Кристална скала". Фасадата е изградена от специално стъкло „fritted glass”, съдържащо фотоволтаични клетки, което отразява образите на града и околния пейзаж. Минувачите ще могат да използват телефоните си със специални приложения, за да взаимодействат с фасадата като с "пикселирана карта". "Фасадата с фритатно стъкло ще има интегрирани QR кодове, за да информира посетителите за хората, ландшафта и историята на Еслинген, което прави сградата интерактивна библиотека за всички", обясняват авторите от „MVRDV”. Предвижда се изграждането да започне през 2020 г., казват инвеститорите от RVI.

MVRDV е холандска фирма за архитектурно проектиране и градско планиране от Ротердам. Основана е през 1993 г., като наименованието е абревиатура от имената на основателите: Вини Маас (1959 г.), Якоб ван Рийс (1964 г.) и Натали Вабрис (1965 г.).

Източник: marica.bg