В Германия вече има либерална джамия - в нея жените

...
В Германия вече има либерална джамия - в нея жените
Коментари Харесай

Германия е горда, случи се глобално събитие в Берлин! Страната се сдоби с първата "либерална" джамия

В Германия към този момент има „ демократична ” джамия - в нея дамите имат право да се молят паралелно с мъжете, а имамът е жена, която даже не носи кърпа. Проектът беше несъмнено като „ Глобално събитие в центъра на Берлин! “ Представители на медии от целия свят желаеха да участват на откриването, проведено от правозащитничката Сейран Атеш, написа Вести бг.
Джамията „ Ибн-Рушд-Гьоте “ е отворена за всички мюсюлмани - без значение дали са сунити, шиити или алевити. Полът на богомолците също не играе разграничителна роля.

Първата петъчна молитва беше отслужена от мъж и жена. И което е по-важно, „ имамката “ не беше забулена.

Реакциите в Германия бяха съвсем напълно позитивни. Медиите дефинираха новата джамия като средище на открития към света и еманципиран ислям.

Повечето ислямски страни обаче реагираха извънредно отрицателно. Протестите от Египет и Турция бяха изключително остри.

Въпреки това, по време на първата петъчна молитва преди седмица, храмът беше препълнен. „ Ибн Рушд-Гьоте “ е кръстена на мюсюлмански академик, който пази гръцката философия и немски публицист, удивен от поезията на Близкия изток

Сейран Атеш декларира, че джамията ще продължи да работи, макар че получи фатва от Египет и бе атакувана от религиозните управляващи в Турция.

След първичния възторг обаче броят на богомолците стартира да понижава.

Атеш разяснява, че доста от поклонниците от миналата седмица са решили да стоят настрани, тъй като се притесняват от дейности против себе си или фамилиите си. Дори нейните лични родственици в Турция са я помолили да приключи плана, тъй като се опасяват да не бъдат задържани от управляващите.

Тя прибавя, че получава по 300 имейла дневно, които я предизвикват да продължи и 10 пъти повече, изпълнени с ненавист, като в някои от има даже смъртни закани.

Турското основно мюфтийство (Диянет) разгласи, че практиките на новата джамия „ не подхождат на фундаментите на исляма, правилата на поклонение, методите и опита, практикувани повече от 14 века и са ориентирани към заличаване на религията “.

Атеш отвръща, че не счита, че през XXI век, Коранът би трябвало да се приема безусловно.

„ Нашата концепция за демократичен ислям е, че за разлика от консервативните мюсюлмани, не имаме вяра, че написаното в Корана би трябвало да бъде излъчено безусловно през XXI век “, декларира тя.

„ Надявам се, че в този момент хората са задоволително смели, с цел да покажат същинското си лице. Аллах въпреки всичко познава същинското им лице. И те би трябвало да дават отговор пред Аллах, а не пред нас “.

Отрицателните реакции на откриването на джамията в Берлин наподобява не са доказателство за неспособността на исляма да се реформира. По целия свят има мюсюлмански деятели, които поставят старания в тази тенденция. Почти на всички места в това време се води извънредно остра борба за това кой да има право да пояснява исляма.
 View image on Twitter  View image on Twitter  View image on Twitter
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР