В Германия, въпреки икономическия растеж и рекордно ниската безработица, 19%

В Германия, въпреки икономическия растеж и рекордно ниската безработица, 19% ...

Всеки пети в Германия живее на ръба на бедността.В Германия, въпреки икономическия растеж и рекордно ниската безработица, 19% от населението живее на ръба на бедността, съобщи днес Федералната служба за статистика.

Въпреки че ситуацията се е подобрила в сравнение с 2016 г., все още 15,5 милиона немски граждани живеят на ръба на бедността.

Това се отнася за гражданите, които взимат по-малко от 60% от средната месечна работна заплата. По-специално, за едночленно домакинство това възлиза на 1 096 евро на месец, а за четиричленно семейство с две деца - 2302 евро, предава БГНЕС.

Броят на гражданите, считани за крайно бедни, е 3,4%. Откровено бедни са тези граждани, които не могат да плащат наем, отопление или комунални сметки.

Активистите настояват за по-широки мерки срещу бедността, което включва по-добро регулиране на пазара на труда и намаляване на обема на работните места за определен период от време.

„Растящият просперитет очевидно не засяга всички слоеве на обществото. Когато, въпреки растящата икономика, бедността остава висока, е време да се запитаме какво не е наред“, каза председателят на Асоциацията на обединените социални служби Улрих Шнайдер.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg