В Германия спорят за американското ядрено оръжие, разположено в западната

...
В Германия спорят за американското ядрено оръжие, разположено в западната
Коментари Харесай

Атомните бомби на САЩ в Германия: заплаха ли са те?


В Германия спорят за американското нуклеарно оръжие, ситуирано в западната част на Федерална Република Германия. Твърди се, че в Германия има американски водородни бомби от вида В61. Укрепване на сигурността или по-скоро опасност?

Не единствено коронавирусът провокира сега политически разногласия в Германия. Германските политици водят дискусии и по една друга тематика: американските атомни бомби, ситуирани в западната част на Федерална Република Германия. Водещи представители на Социалдемократическата партия предложиха този нуклеарен боеприпас да напусне Германия. Но концепцията им породи възражения - освен от страна на ръководещия съюз ХДС/ХСС, само че и измежду самите социалдемократи. Сега този спор може да се трансформира в спомагателен проблем за съдружното държавно управление на канцлерката Меркел.

" Ядреното оръжие не укрепва сигурността. Тъкмо противоположното. "

Началото на дебата постави ръководителят на фракцията на ГСДП в Бундестага Ролф Мютцених, съгласно който " нуклеарното оръжие не укрепва сигурността на страната, а таман противоположното ". Освен това американският президент Доналд Тръмп е прекомерно непредсказуем, сподели той и изтъкна още един мотив: Белият дом е дал да се разбере, че нуклеарното оръжие служи освен за заплашване, само че " може да бъде употребявано и за воденето на война ". Мютцених беше подсилен от съпредседателя на социалдемократите Норберт Валтер-Борянс, който също акцентира, че Тръмп е непредсказуем в дейностите си.
Редакцията предлага
Още през 50-те години на предишния век, по времето на Студената война, американците взеха решение да трансферират част от личния си нуклеарен боеприпас в Западна Европа. По информация в немските медии, до началото на 1990-те години в Германия са били ситуирани сред 150 и 200 американски атомни бомби. От тях през днешния ден са останали към 20 бойни глави - основно водородни бомби от вида B61.

Според оповестена през 2010 година от Уикилийкс информация от дипломатически депеши, този нуклеарен боеприпас се намира във военновъздушната база Бюхел в провинция Райнланд-Пфалц. Неговото разрастване е част от тактиката за взаимно потребление на нуклеарно оръжие в границите на НАТО, а Германия - като член на алианса - е длъжна да взе участие в неговата нуклеарна стратегия. Това дава на Берлин право на глас при планирането и провеждането на интервенции на НАТО с потребление на нуклеарно оръжие. От своя страна Германия се задължава да дава самолети, годни да носят нуклеарно оръжие, както и да провежда съхраняването на нуклеарни бойни глави на своя територия.

Извеждането на това оръжие от страната се утвърждава всеобщо от германците. 86 % не желаят нуклеарно оръжие на своя територия, сочи социологическо изследване от 2019 година. Налице е и политическа поддръжка за това: Съюз 90/Зелени и Лявата партия от дълго време упорстват за отвод от запазване на нуклеарно оръжие на територията на страната. А сегашната самодейност на Ролф Мютцених и сие не е първата в средите на Социалдемократическата партия: още през 2009 година бъдещият външен министър и сегашен федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер изиска атомните бомби да изоставен Германия.

Днес немските управляващи освен не възнамеряват нищо сходно, само че и Германия взе участие във финансирането на скъпоструващия план на Пентагона за модернизирането на нуклеарния боеприпас. Миналата есен 20 нуклеарни бойни глави отпътуваха от Бюхел за Съединени американски щати, с цел да бъдат оборудвани с най-новата и доста по-точна система за ръководство, разкри тогава списание на " Шпигел ".

В същото време Бундесверът поставя старания за възобновяване на своя боеприпас от самолети, способни да носят нуклеарно оръжие. Така да вземем за пример военната министърка Анегрет Крамп-Каренбауер е изпратила писмо до Пентагона със питане за покупката на 30 самолета от Боинг от вида F/A-18 Super Hornet, оповестява още веднъж " Шпигел ".

Маас: Германия няма да поема по " собствен път "  

Искането на социалдемократите провокира неразбиране от страна на техните партньори-консерватори в необятната коалиция. Експертът по въпросите на защитата в ХДС/ХСС Хенинг Оте съобщи, че " наивността на някои водещи фигури в ГСДП заплашва сигурността на Германия ". А негови колеги-консерватори приканиха външния министър Хайко Маас, който е социалдемократ, да подсети на съпартийците си, че сегашният съдружен контракт за ръководство не планува никакви дейности във връзка с нуклеарния боеприпас на територията на страната.

В понеделник, 4 май, Хайко Маас се включи в дикусията. В интервю за " Шпигел "  той съобщи, че немската външна политика и политиката по сигурността няма да потегля по никакъв " собствен път "  и няма да подкопава доверието на сътрудниците си със свои едностранни стъпки.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР