В Германия се разрази спор за термина раса в конституцията

...
В Германия се разрази спор за термина раса в конституцията
Коментари Харесай

Спор в Германия за термина раса в конституцията

В Германия се развихри спор за термина " раса " в конституцията на страната след убийството на американеца Джордж Флойд в ръцете на полицията, което провокира дискусия за расизма в страните по света, осведоми Агенция Франс Прес.

Член 3 на главния закон гласи, че " никой не би трябвало да бъде дискриминиран или фаворизиран поради своя пол, семейство, раса, език, татковина и генезис, изповедание и религиозни или политически възгледи ".

Но Зелената партия се хвана з а термина " раса ", настоявайки за смяна в конституцията от 1949 година

" Няма " раса ". Има човешки същества ", разгласи съпредседателят на Зелената партия Роберт Хабек, наблягайки, че " мощен знак " против расизма ще бъде премахването на термина от документа.

Феликс Клайн, немски комисар за битка с антисемитизма, поддържа апела.

Терминът " раса " е обществена структура , която е построена да дискриминира хората, счита той.

Крайнолявата партия Левица и Свободната демократическа партия също поддържаха смяна, като някои критици даже приканват терминът да бъде сменен с " етнически генезис ".

Дори канцлерът Ангела Меркел съобщи, че е отворена за разискване на въпроса.

" Сега има спор в обществото и партиите, 71 година по-късно. Това е значимо и от двете страни на дебата има причини, които си коства да се обсъдят ", сподели представителят на канцлера Щефан Зайберт и добави, че Меркел е " отворена за подобен спор ". Но той предизвести, че казусът с расизма няма да бъде позволен с " премахването или оставянето на този термин ".

Създадена след Втората международна война, немската конституция е променяна 62 пъти, в това число като се вземат под внимание европейската интеграция и обединяването на Германия.

По-рано тази седмица Министерството на правораздаването отбрани мястото на термина в конституцията, като акцентира, че не се приказва за съществуването на разнообразни човешки раси или че се позволява сходно нещо.

Но правосъдният министър Кристин Ламбрехт призна, че през днешния ден живеем в друго време и поради това този термин би трябвало да бъде отстранен от конституцията.

Крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " е с двусмислена позиция.

Консервативният ежедневник " Велт " предизвести за лицемерие по време на дебата . Според изданието някои германци намират думата " раса " за непоносима, само че в това време не изпращат децата си на учебно заведение с араби и турци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР