В Германия рискът от бедност е толкова висок, колкото не

...
В Германия рискът от бедност е толкова висок, колкото не
Коментари Харесай

Всеки шести в богата Германия е застрашен от бедност

В Германия рискът от беднотия е толкоз висок, колкото не е бил от години насам. Според данни на Федералната статистическа работа, през 2019 година от беднотия са били застрашени близо 16 % от хората в страната. В Германия такава статистика се води едвам от 2005 година, само че откривателят Кристоф Бутервеге е сигурен, че това са най-високите стойности от Обединението насам.

Числата

Според плановете на Федералната статистическа работа, все още границата на бедността е 1074 евро за едночленно домакинство. Тази сума се равнява на 60 % от междинния за страната месечен приход.

Най-зле е ситуацията в Бремен, където съвсем една четвърт от популацията (24,9%) е застрашено от беднотия. Най-нисък е рискът от беднотия в Бавария (11,9%) и в Баден-Вюртемберг (12,3%).

И още: до момента в който на изток делът на застрашените от беднотия е намалявал през последните 10 години (с изключение на Берлин), в западните провинции той е нараствал. Най-голямо усъвършенстване има в провинция Мекленбург-Предна Померания, където през интервала 2009-2019 година делът на застрашените от беднотия е понижен от 23,1% на 19,4%. През същото време в Бремен той е повишен с повече от 4 на 100 - от 20,1% на 24,9%, а в Хесен - от 12,4% на 16,1%.

Най-силно застрашени от беднотия са безработните (57,9%), следвани от самотните родители (42,7%), мигрантите (35,2%) и многодетните фамилии с три и повече деца (30,9%). По този мотив Кристоф Бутервеге споделя: " Това е доста обезпокоително: богатите стават все по-богати, а бедните - от ден на ден на брой ".

А през днешния ден?

При това тези данни са от 2019 година - т.е., преди началото на пандемията, която удари тежко стопанската система. " Числата демонстрират ясно, че казусът с бедността се е изострил още преди рецесията с ковид, когато стопанската система беше в подем, а безработицата - относително ниска ", споделя Верена Бентеле, председателка на общественото съдружие VdK.

По време на пандемията тази отрицателна наклонност се е засилила още повече. През юли Федералната организация по труда регистрира 2,9 милиона безработни - с 635 000 повече, в сравнение с през същия интервал на 2019 година. А през май цели 6,7 милиона души са били заети на повърхностен работен ден. " Който преди пандемията е бил малко над прага на бедността, с прекосяването към кратко работно време или след загубата на работното място бързо би могъл да се окаже под въпросната граница ", споделя по този мотив откривателят Кристоф Бутервеге.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР