В Германия отминаващата седмица бе белязана от две събития, които

...
В Германия отминаващата седмица бе белязана от две събития, които
Коментари Харесай

България влезе в пиперливата карнавална риторика в Бавария



В Германия отминаващата седмица бе белязана от две събития, които на пръв взор нямат нищо общо - обичайният карнавал за Сирни Заговезни и оставката на социалдемократа Мартин Шулц. Те обаче се оказаха тясно свързани. Нещо повече - в едното от тях се оказа въвлечена България. В седмицата, когато с маскарадни игри се гонят неприятните духове, Мартин Шулц избяга самичък. Вече някогашният ръководител на най-старата немска партия провокира следващ трус в редиците на социалдемократите преди да са подкрепили новата-стара ръководеща коалиция. Консерваторите от баварския Християнсоциален съюз пък използваха традицията на карнавалната седмица, с цел да се нахвърлят против съкрушените си бъдещи сътрудници в държавното управление, само че и да завоюват благосклонностите на антимигрантските гласоподаватели поради идните локални избори. И не се посвениха да се разгласят против приемането на България в еврозоната.

Карнавалната традиция за Сирни Заговезни в Германия и България не се разграничава изключително. И тук и там маските би трябвало да прогонят злите духове, които бродят сред хората. В Германия обаче, и изключително в Рейнската област, маскарадните игри имат необикновен политически смисъл, добит в годините на френската окупация под Наполеон. Тогава се заражда традицията, зад маската на карнавалния костюм елементарните хора да споделят за политиците това, което мислят. И по този начин до през днешния ден - в лудите дни на „ петия годишен сезон ”, както ги назовават германците, честват лудите глави, осмивайки политическия хайлайф. А той, елитът, тази година бе плодороден за сатириците. И по този начин в бастионите на карнавалните шествия Кьолн, Дюселдорф и Майнц основните герои бяха големи кукли на Тръмп, Меркел и Шулц. По тематиката за хипотетичната съветска интервенция в изборите Тръмп мина през центъра на Дюселдорф, задушен от прегръдката на съветската мечка. А в Майнц Тръмп игра голф с топка, изобразяваща Земята. Темата - естествено - парижкото съглашение за климата. Меркел пък бе изобразена като „ черната вдовица ”, под чиито пипала са труповете на политическите й съперници през последните 12 години на поста федерален канцлер.

Сред тях от тази седмица е и Мартин Шулц . Само преди година конгресът на социалдемократическата партия го избра с невероятните 100% за ръководител и кандидат за канцлерския пост в изборите за Бундестаг през предишния септември. Загуби ги пагубно. Последва серия от неточности - първо разгласи, че партията остава в съпротива, а в този момент се оказва, че огромната коалиция с консерваторите на Меркел може да бъде възобновена. След това съобщи изрично, че няма да взе участие в държавно управление под управлението на Меркел, а предходната седмица разгласи, че желае да стане външен министър. Първо подаде оставка като ръководител на партията, а откакто се оказа, че партията му не е удовлетворена от персоналното и необсъдено кариерно решение, се видя заставен да се откаже и от поста първи посланик. И с това на процедура постави завършек на политическата си кариера в Германия. На този декор по време на карнавала Шулц напълно уместно бе изобразен в гърлото на месомелачка. Съвсем уместно прозвуча и коментарът на политическия конкурент от Бавария.

Социалдемократите са самоунищожаващата се партия на Германия, малко и ясно разгласи Андреас Шойер , общоприет секретар на ХСС.

„ Политическата сряда “, както се назовава този ден от карнавалната седмица, обичайно е денят, в който политиците държат пиперливи речи и нанасят на съперниците си вербални удари, за предпочитане под кръста. Християнсоциалният съюз в Бавария, консервативната посестрима партия в блока на канцлера Меркел, явно бе чакал с голямо неспокойствие опцията за гневни мнения. Седмици наред баварската партия преговаряше един до друг с християтдемократите с недолюбваните социалдемократи за нова огромна коалиция в Берлин и трябваше от благовъзпитание да съблюдава положителния звук. Но не и в седмицата на карнавала, по време на политическите речи пред симпатизанти в Пасау. От трибуната Маркус Зьодер , сегашният финансов министър, а скоро и министър-председател на Бавария, разясни на ръководителя на парламентарната група на Европейската национална партия Манфред Вебер, кой кой е в Европа:

Европа, драги Манфред, е стопански мощна поради Германия. Германия е мощна, тъй като си има мотор. Този мотор обаче, не е на Север при Шолц, а се намира на юг. Никой не може да каже, че този мотор е в Берлин или Бремен. Затова би трябвало да е пределно ясно, че Европа е мощна, тъй като Германия е мощна, а Германия е мощна, тъй като Бавария е мощна.

Всъщност, Зьодер стартира предизборната битка за вота за локален парламент през есента. ХСС е привикнал да ръководи в Бавария еднопартийно с безусловно болшинство. За първи път от десетилетия тази позиция на баварската партия е съществено застрашена от крайната десница. „ Алтернатива за Германия ” набира скорост и на федералните избори съумя да притегли доста от гласоподавателите на ХСС на своя страна. В желанието си да си ги върне назад, Зьодер очевидно втвърди риториката и прибягна до лозунги, които сме привикнали да чуваме от популистите. Част от тази реторика се оказа обаче и България:

Някои даже желаят да уголемяват еврозоната. Ние не желаеме нова полемика и нови лъжливи сметки. Не желаеме разширение на еврозоната със страни като България или Румъния.

Тези думи по никакъв начин не се харесаха на българския министър-председател Бойко Борисов , който не крие благосклонностите си към Бавария. И се видя заставен да отговори на приятелския огън, освен това в сърцето на Бавария, Мюнхен, в навечерието на конференцията по сигурността:

Има ли по-дисциплинирана, изпълняваща всички критерии, години наред в Европейски Съюз, от България? Второ – има ли по-добре защитавана граница от българо-турската граница в Европа? След като години наред изпълняваме всички критерии, време е да вземете решение и за чакалнята за еврозоната да влезе България, и в Шенген. Трябва тези, които са отличници, да получат и отлични резултати за труда си. С цялото си почитание към моите другари от Гърция, само че не може Гърция да е в Шенген, а България да не е единствено тъй като е другар на Бавария. Ако би трябвало да станем и ние недисциплинирани и да ни обърнете внимание.

В това време разтресената от оставки и лъкатушещ политически курс социалдемократическа партия откри сили да се заиграе единствено с вътрешнополитическия си конкурент в лицето на консерваторите. Ако попитате германци на улицата, кой сега оглавява социалдемократическата партия, мнозина ще се замислят и евентуално няма да могат да отговорят. В резултат на последните рокади краткотраен водач на партията е Олаф Шолц , който непринудено трябваше да замести подалия оставка Мартин Шулц. Кметът на Хамбург Шолц трябваше доста бързо да се ориентира в непознатата за севера карнавална традиция, само че въпреки всичко съумя да се впише с намек към дългогодишните водачи на ХДС/ХСС Ангела Меркел и Хорст Зеехофер.

Социалдемократът Шолц употребява карнавалната седмица на политическата ирония обаче за напълно съществени послания към съпартийците си, които следва да поддържат или да отхвърлят постигнатото съдружно съглашение с консерваторите:

Щом човек като Тръмп стана президент, фактът, че британците гласоподаваха за Брекзит, откакто в Австрия крайната десница е в държавното управление, фактът, че толкоз доста французи гласоподаваха за Льо Пен – всичко това значи, че нещо в нашия свят не е както би трябвало.

Преди да влезе в идващото държавно управление в Берлин, кметът на Хамбург Шолц ще би трябвало да се оправи с рецензията и недоверието вътре в партията си.

И по този начин - следва при започване на март да разберем резултата от допитването в социалдемократическата партия, от което зависи новият кабинет на Германия. Кабинет на изгубилите изборите.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР