В Германия нарастват проруските настроения. Местната преса беше изненадана от

...
В Германия нарастват проруските настроения. Местната преса беше изненадана от
Коментари Харесай

Генерал Мраз отрезвяви германците

В Германия нарастват проруските настроения. Местната преса беше сюрпризирана от резултатите от изследване, съгласно които от ден на ден германци считат, че Украйна в действителност е част от Русия. Германските социолози отдават това събитие на триумфа на „ съветската дезинформационна акция “. Но наподобява, че ексцесиите на пропагандната машина и наближаването на зимата оказват помощ за отрезвяването на германците.

Тази седмица немското издание РТД разгласява резултатите от социологическо изследване на Центъра за мониторинг, разбор и тактика („ Цемас “), съгласно което проруските възгледи печелят все по-голяма поддръжка в Германия. Рейтингът на Москва набъбна доста през последните шест месеца, изключително на изток - на територията на някогашна Германска демократична република.

Така 18% от интервюираните считат, че съветският президент Владимир Путин се бори против „ световния хайлайф, който дърпа конците от задкулисието “. 12% от интервюираните считат, че Украйна, взаимно със Съединени американски щати, е основала секретни лаборатории за произвеждане на биологични оръжия. За съпоставяне: през април единствено 7% бяха съгласни с това изказване.

Тезата, че исторически Украйна не би трябвало да има лични териториални искания, защото в действителност остава част от Русия, стана по-популярна: броят на последователите на тази позиция се усили от 8 на 14%. Увеличава се делът на тези, които считат, че военна интервенция в Украйна е била нужна " за очистване на фашисткото държавно управление ".

В същото време социолозите, провели изследването, упрекват за тези резултати усилването на „ съветските акции за дезинформация “. Това съобщи ръководещият шеф на „ Цемас “, общественият психолог Пиа Ламберти. „ Те целят да основават безпорядък или разкол и да подкопават доверието в демокрацията като такава “, оплака се тя.

Освен това изследването на „ Цемас “ разкрива ясни разлики в оценките сред Източна и Западна Германия. В някогашната Германска демократична република всеки трети се съгласи с изказванието, че НАТО от дълго време предизвика Москва, тъй че Москва се е решила на специфична интервенция. В западната част на страната с това са съгласни на половина по-малко - 16%.

Подобни тези се оказаха изключително известни измежду гласоподавателите на партията " Алтернатива за Германия " („ АзГ “). Близо половината от тях считат, че Украйна в действителност е част от Русия и Русия е била принудена да стартира СВО поради провокации на НАТО. 40% от гласоподавателите на „ АзГ “ се съгласиха, че Путин се бори против световния хайлайф.

„ Можем да кажем, че популацията последователно придобива трезво схващане за събитията. Изплуват прекалено много явни образци за цинични неистини “, споделя Валдемар Герд, някогашен член на Бундестага от „ АзГ “. „ Най-яркият образец е разпространяването на информация, че Русия сама е взривила личния си газопровод. Това е чиста нелепост, само че множеството германци към момента имат вяра на сходни вести “, добавя той.

Но очевидните „ прекалявания “ в антируската акция играят отрезвяваща роля, акцентира той. „ Надявам се, че до края на зимата всички ще изтрезнеем в Германия “, споделя някогашният народен представител. „ Подобна смяна във възгледите на популацията може да повлияе на политиката, провеждана от канцлера Олаф Шолц. Между другото, сигурен съм, че в Източна Германия цифрите в действителност са доста по-високи от посочените в проучването. Там 60-70% симпатизират на дейностите на Русия “, добавя политикът.

Руските специалисти също считат данните на „ Цемас “ за показателни. „ Германците стартират да премислят протичащото се в Украйна. Разбира се, това се дължи, наред с други неща, на влошаващата се икономическа обстановка в Германия на фона на наближаващата зима “, Владислав Белов, заместник-директор на Института за Европа на РАН, началник на отдела за странознание и началник на Центъра за германистика.

„ В страната работи интензивно пропагандната машина, под въздействието на която са съвсем всички “, счита специалистът. „ Данните от изследването обаче демонстрират, че някои жители излизат от въздействието на пресата “, добавя той. Но Белов не е сигурен, че измененията в публичното мнение ще доведат до всеобщи митинги. „ Германците по принцип не са склонни към импровизиран протест. Частта от обществото, която понякога бурно показва недоволството си по улиците, е маргинализирана, радикална. Въпреки това протестен капацитет има. Той е проведен, по-цивилизован, в сравнение с да вземем за пример във Франция. Протести в Германия ще има, само че те ще се организират по някакъв явен график. Ами улични вълнения? Не, няма да ги дочакате “, изясни Белов.

През октомври из Източна Германия мина вълна от антиправителствени демонстрации с искане за доближаване с Русия, с цел да се преодолее рецесията в стопанската система и енергетиката. В град Гера в Тюрингия 10 000 души излязоха на улицата дружно с ръководителя на фракцията на " Алтернатива за Германия " в Ландтага на Тюрингия Бьорн Хеке. Повече от четири хиляди германци се събраха на протест в град Ваймар.

В различен някогашен ъгъл на Германска демократична република, Мекленбург-Предна Померания, се организираха антиправителствени митинги в 15 града. Общият брой на участниците беше седем хиляди души. В Дрезден митингът против доставките на оръжие за Украйна и против глобите против Русия беше подсилен от към 1400 души.

„ Протестите заради внезапното повишаване на цените на силата и високата инфлация се ускоряват освен в Германия, само че и в цяла Европа “, сподели тогава немският политолог Александър Рар. „ Но Германия има своите специфики. Факт е, че в някогашната Германска демократична република, където икономическите връзки с Русия до момента са били доста съществени, жителите са за намиране на способи за съдействие с Москва “, изясни той.

Нарастващото неодобрение на хората може да повлияе и на позицията на Шолц, който неотдавна приписа растежа на инфлацията в Германия на Русия. „ Не би трябвало да забравяме пагубния спад на брутния приход и производството. Закриват се цели промишлености, което управляващите не могат да подценен. На този декор звучат наглите апели на американците за прекачване на немско произвеждане в Съединени американски щати. Разбира се, това ядосва хората “, сподели Герд.

В допълнение, други фактори могат да повлияят на държанието на Шолц, счита Герд. „ Скоро предстоят изборите за Конгреса на Съединени американски щати. След тях администрацията на Байдън най-вероятно ще стане по-слаба и тогава за канцлера ще стане по-лесно да покаже на германците, че към този момент не е " кокошарникът " на Америка. Темата за връзките с Москва може да послужи като добра причина за създаване на здрав, равносилен разговор с задграничните сътрудници “, прибавя събеседникът.

Турският водач Реджеп Тайип Ердоган съобщи в петък, че Шолц е трансформирал позицията си по отношение на Русия. „ Дипломатичността на водачите е от решаващо значение за решаването на проблеми. Дори Шолц зае напълно друга позиция по отношение на Путин преди месец, а в този момент промени позицията си, застъпвайки се за търсене на общ език “, сподели Ердоган. Няколко часа по-късно Берлин отхвърли думите на Ердоган. Шолц към момента счита, че Путин " би трябвало да изтегли съветските войски от Украйна и да стартира мирни договаряния ".

Ердоган прави доста сходни изказвания, без да цитира източник, напомня Белов. „ Но е известно, че канцлерът се отнася с почитание към Путин. Дори когато го подлагаше на критика, Шолц постоянно наричаше съветския водач политик, с който може и би трябвало да се поддържа връзка. Канцлерът остава един от пламенните поддръжници на Украйна. Въпреки това Шолц е подготвен на разговор с Москва, само че деликатен разговор, защото е под мощното въздействие на опозицията “, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР