В Германия живеят над 1,4 милиона турци. Мнозина от тях

...
В Германия живеят над 1,4 милиона турци. Мнозина от тях
Коментари Харесай

Ердоган по-обичан в Германия, отколкото в Турция


В Германия живеят над 1,4 милиона турци. Мнозина от тях са запазили турското си поданство и интензивно вземат участие на изборите.

В навечерието на изключителните предварителни и парламентарни избори в Турция, които са планувани за 24 юни, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ още веднъж се обърнаха за поддръжка към гласоподавателите, живеещи на територията на Германия. Предизборната пропаганда на турските политици във Федерална Република Германия е неразрешена от повече от година, само че това не им пречи да водят дейна пропагандна акция от чужбина. „ Тази възбрана единствено ще втвърди нашите последователи. Голямото болшинство от турците, живеещи в чужбина, ще ни поддържа “, счита турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Изказването на министъра е основателно. В Германия сега живеят към 1,45 милиона турци, доста от които са запазили своите турски паспорти. Вероятността, че болшинството от тях ще гласоподава за Ердоган, е много огромна. Преди година на референдума за превръщането на Турция от парламентарна в президентска република, предлагането на Ердоган беше подкрепено от две трети от турските гласоподаватели, живеещи в Германия.

[b]В Германия поддръжката за Ердоган е по-голяма, в сравнение с в самата Турция[/b]

Изборите в Турция ще се проведат на 24 юни. Турските гласоподаватели в Германия би трябвало да гласоподават по-рано – от 7 до 19 юни. Първоначално изборите бяха планувани за 2019 година, само че през април Ердоган разгласи, че те се изместват. Според оценката на специалистите, една от аргументите за тази стъпка – внезапната обезценка на турската лира, което може да провокира утежняване на икономическата обстановка в страната и надлежно намаляване на поддръжката за ПСР. Друга причина е укрепването на редиците на опозицията, по-конкретно, появяването на нова опозиционна мощ - „ Добра партия “, която бързо набира престиж. За ръководещите е значимо да проведат изборите, до момента в който избиралите към момента са на страната на ПСР.
 Привърженици на Ердоган на протест във Франкфурт. Привърженици на Ердоган на протест във Франкфурт. / БГНЕС
Турските гласоподаватели, живеещи в Германия, съставляват към 2% от целия електорат. Техните гласове са доста значими, счита социологът Мурат Гезиджи. Особено в изискванията, когато за избирането на президент ще се наложи провеждането на втори тур. Тази група гласоподаватели показва по-висока поддръжка за Ердоган, в сравнение с жителите, живеещи в самата Турция. На референдума през 2017 година в поддръжка на препоръчаната от Ердоган конституционна промяна гласоподаваха 63% от немските турци и едвам 51,4% в самата Турция.

[b]Германските турци обичат Ердоган, само че отдалече[/b]

Социолозите се пробват да схванат феномена на дейната поддръжка от задграничните гласоподаватели за турския водач. Гюлей Къзълочак от Института за проучване на Турция в Есен изяснява това с обстоятелството, че болшинството от турските мигранти са родом от селските региони. Те са мощно религиозни, поддържат обичайните полезности, които изповядва и пази партията на Ердоган.

Младото потомство турци не се усеща изцяло като вкъщи си в Германия. Неговата поддръжка за ПСР може да се преглежда като самобитен митинг. Германските турци обичат своята „ остаряла татковина “ отдалеко. Тези от тях, които се завръщат вкъщи, вършат това, когато излязат на пенсия. С немската си пенсия те си обезпечават положителни старини в Турция.

Друга причина, заради която турците в Германия гласоподават за Ердоган, може би е страхът. Депутатът от Лявата партия в Бундестага Гьокай Акбулут счита, че живеещите във Федерална Република Германия турци са подложени на масиран напън. „ Мнозина от тях се боят намерено да заявят своята политическа позиция, защото се опасяват, че по този метод ще основат проблеми на роднините си в Турция “, уточни Акбулут в изявление за "Дойче Веле". Освен това, турските управляващи интензивно събират информация за опозиционерите в Германия, което също оказва влияние на позицията на гласоподавателите.

Въпреки това надалеч не всички немски турци са последователи на Ердоган. На парламентарните избори през 2014 година 17% от тях поддържаха прокюрдската Партия на демократичните нации и 13% - най-голямата опозиционна мощ в страната Народно-републиканската партия /НРП/. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР