В Германия електоралната тежест на хората от третата възраст никога

...
В Германия електоралната тежест на хората от третата възраст никога
Коментари Харесай

Най-възрастните избиратели в Германия никога не са били толкова важни

В Германия електоралната тежест на хората от третата възраст в никакъв случай не е била по-важна, в сравнение с парламентарните избори този месец и това подхранва опасението, че страната ще не помни за бъдещето и ще се задоволи с известна консервативна инертност.

На огромния си ефирен дебат при започване на месеца консерваторката Ангела Меркел и противникът й социалдемократ Мартин Шулц дадоха обещание в никакъв случай да не покачват пенсионната възраст до 70 години, макар че съгласно специалистите това е неизбежно.

Никой от тях обаче не отдели време да приказва за образованието или цифровия бранш, които са слабите места на страната, нито за увеличаващия се риск от детска беднотия в най-голямата европейска стопанска система, макар че тя претърпява стопански подем.

Това е христоматиен образец в една акция, която цели основно да успокоява хората, изключително най-възрастните, счита историкът Волфганг Грюндингер, който е и представител на фондация за отбрана на правата на младите генерации. " Има доста области в политиката, в които задачата е нищо да не се трансформира. Сякаш поставят Германия в буркан, с цел да консервират сегашното вечно, до момента в който се икономисва от бъдещето ", споделя той.

Колкото повече застаряват гласоподавателите, толкоз повече пораства рискът политиката да се изготвя в интерес на хората от третата възраст, чиито гласове стават решаващи. А те гласоподават основно за двете огромни партии - Християндемократическия съюз и Германската социалдемократическа партия, както и за либералите от Свободната демократическа партия, съгласно Икономическия институт Де И Ве.

Най-голямата електорална група

" Остаряването е хубаво нещо, само че, естествено, се отразява на демокрацията ", счита 33-годишният академик.
Властта постоянно ще откри средства за бюджетното перо за пенсиите, а други пера редуцира. В проучване от края на август Евростат разкри, че Германия е вложила единствено 4.2 % от своя Брутният вътрешен продукт за обучение през 2015 година, което е под междинното европейско равнище от 4.9 %. Франция, въпреки и в стопански недостиг, отделя повече - 5.5 %.

Бившият президент Роман Херцог, който умря през януари, още през 2008 година предизвести за заплахата от " пенсионерска народна власт ", която ограбва младежта си. С изборите на 24 септември този спор още веднъж стана настоящ.

Защото хората на възраст над 60 години, с 36.1 %, ще са най-голямата електорална група за пръв път в историята на Федералната република, разкри проучване на Германската федерация на застрахователните сдружения Ге Де Фау. Избирателите на възраст под 40 години не са даже една трета - 29.3 %.

Спадът на раждаемостта и увеличението на продължителността на живота изясняват тази смяна в салдото на силите след обединяването на двете Германии. Разликата ще нарасне в допълнение, когато родените тъкмо след Втората международна война " бейби бумъри " всеобщо излязат в пенсия от 2020 година

Отскоро пенсиониралият се 67-годишен Ервин Бендер не харесва този спор, който съгласно него е равностоен на обвинение на хората от третата възраст. " Винаги става по този начин, когато някъде нещо не върви. Питат: кой е виновен? Ето той! ", споделя той.

Специфични проблеми

Бившият служител е ръководител на представителството на хората от третата възраст в кметството на Нойкьолн. Към него спадат някои квартали от южната част на Берлин като Буков, където по улиците проходилките за възрастни са много повече от бебешките колички. " Разбира се, хората от третата възраст имат свои характерни проблеми ", споделя той, само че разкрива, че те се тревожат също толкоз от покачването на наемите, колкото и самотните майки.

Занемареността на учебните заведения, която постоянно се разяснява на първите страници на локалната преса, и отчаянието на родителите от неналичието на забавачници също въздейства на тяхното гласоподаване. " Това, което е значимо за внуците ни, естествено е значимо и за нас ", споделя някогашният инженер Вернер Айххолц, на 73 години.

Колкото до предизборните обещания към най-възрастните, някои от тях така и така не им имат вяра. " Преди изборите споделят " да ", а след това не помнят ", споделя 79-годишната Хелга Шулц. Според тези пенсионери ръководещите би трябвало да обезпечат обществената единодушие и за тази цел е нужно равнопоставено отношение към другите генерации. Едно решение би било хората под 18 години да могат да гласоподават, даже и децата " в случай че се усещат подготвени ", предлага Волфганг Грюндингер.

По този въпрос Ангела Меркел, която най-вероятно ще получи нов четиригодишен мандат като канцлер, към този момент отсече: Отговорът е " не "./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (142)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР