В Германия е започнато разследване, след като руска журналистка и

...
В Германия е започнато разследване, след като руска журналистка и
Коментари Харесай

В Германия разследват подозрения за отравяне на руснаци в изгнание

В Германия е стартирано следствие, откакто съветска журналистка и активистка, взели участие в конференция в Берлин, оповестиха за здравословни проблеми, които пораждат подозрения за отравяне.

Това заяви немската полиция, представена през днешния ден в седмичника " Велт ам зонтаг ", . " Беше формирано дело въз основата на наличната информация ", сподели представител на берлинската полиция пред седмичника.

Руската проверяваща медия " Агентство " разгласява тази седмица следствие за здравословните проблеми на две участнички в среща на съветски дисиденти на 29 и 30 април, проведена от Михаил Ходорковски.

Една от участниците, показана като журналистка, неотдавна напуснала Русия, усетила неуточнени признаци по време на събитието и споделила, че те може да са се появили още преди този момент. Журналистката е потърсила помощ в берлинската болница " Шарите ", където беше лекуван съветският опозиционер Алексей Навални, станал жертва на отравяне през август 2020 година

Втората участничка е Наталия Арно, шеф на американската неправителствена организация " Free Russia Foundation ". Тя живее в Съединени американски щати от 10 години, откакто се наложило да напусне Русия. Арно беше в Берлин в края на април, откъдето отпътува за Прага. Именно там, оповестява " Агентство ", тя получила признаци и открила, че някой е влизал в хотелската й стая.

Заминавайки на идващия ден за Съединени американски щати, тя се свързва с тамошна болница, както и с управляващите. В обява във " Facebook " тази седмица, Арно разисква проблемите си, които разказва като " остра болежка " и " изтръпване ". Тя споделя, че първите " странни признаци " са се появили още преди да дойде в Прага. Арно прибавя, че към момента има признаци, само че се усеща по-добре.

През последните години в чужбина и в Русия бяха осъществени няколко набези с отрова против съперници на съветската власт. Москва отхвърля всякаква отговорност на своите секрети служби. В случая с Алексей Навални европейски лаборатории потвърдиха потреблението на отрова от вида " Новичок ", създадена от Съюз на съветските социалистически републики за военни цели.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР