В Германия децата тръгват на училище на 6 години. Но

...
В Германия децата тръгват на училище на 6 години. Но
Коментари Харесай

Специалният преглед, през който децата в Германия минават преди първи клас

В Германия децата потеглят на учебно заведение на 6 години. Но преди този момент наложително минават специфичен обзор, на който се ревизира дали детето е задоволително развито за своята възраст. Марина Борисова споделя в публикация за " Дойче веле " по какъв начин става това.

Началното обучение в Германия е наложително. В месеците преди да стане възпитаник всяко дете минава на наложителен обзор (Einschulungsuntersuchung), който да удостовери, че то е задоволително зряло, с цел да върви на учебно заведение.

Прегледът се прави в Здравната работа по местоживеене и включва разнообразни детайли - медицински обзор, само че и психически тест, диалог с детето и така нататък Какво би трябвало да може детето, което ще става възпитаник? " Да чете? Не, на това ще го научат в учебно заведение ", усмихва се Имке Майвалд, която е началник на Здравната работа в Бон. Да може да счита? Не, и това не.

" Много родители се боят, че в случай че детето им не може да извърши избрани задания, няма да бъде позволено до учебно заведение, споделя Майвалд за Дъждовни води. Но това не е по този начин, ние изследваме с разнообразни способи дали детето е в действителност задоволително развито за своята възраст ", показва тя.

Медицинският обзор разрешава да се откри дали има болести, които биха могли да се отразят негативно на образователната работа на детето. Прави се, да вземем за пример, инспекция на зрението. Дори в случай че детето има някакъв проблем с очите, то постоянно е в положение да компенсира минуса. Родителите мъчно могат в точния момент да виждат казуса.

Почти всички деца потеглят на учебно заведение на 6 години

Децата, които навършват 6 години до края на месец септември, потеглят на учебно заведение през същата календарна година. Само тези, които са родени по-късно, имат право да тръгнат на учебно заведение седемгодишни.

Какво съставлява прегледът по-конкретно? В първата му част родителите не участват. " Искаме да забележим по какъв начин детето се държи в избрани обстановки, близки до учебните. Затова то остава уединено със експертите и извършва избрани задания. Какво е неговото държание? Може ли да поддържа връзка обикновено или отхвърля да извърши избрани задания? Да кажем, че детето е затворено в себе си и не дава отговор на въпросите на лекарите. Информацията за това се предава на учебното заведение. Или, да кажем, експертите виждат, че детето мъчно пази равновесие или има други някакви проблеми. Лекарят тогава може да назначи подобаваща терапия.

Втората част от прегледа се организира в наличието на родителите. Лекарят наложително ревизира растежа и тежестта на детето, прави обзор на зъбите му, кара го да направи няколко физически извършения, да нарисува избрана картинка и да опише с думи рисунката. Така се ревизират някои елементарни привички и умения, към които детето е приучено вкъщи и в детската градина. " Нищо комплицирано няма. Това не е изпит. Всичко протича под формата на игра ", показва Имке Майвалд. Тя акцентира също, че не е належащо детето особено да се приготвя за учебния обзор.

В доста редки случаи след прегледа експертите предлагат детето да тръгне на учебно заведение не през актуалната, а през идната година. Тези случаи са не повече от един до два %. Прегледът демонстрира също така дали детето може да бъде позволено до нормално учебно заведение или се постанова да бъде изпратено в учебно заведение за деца със специфични просветителни потребности. Повечето деца попадат в елементарни учебни заведения и напълно дребна част - в специфични. Това е по този начин, тъй като в началното учебно заведение има инклузивни класове. Понятието " инклузивни " значи, че в съответните паралелки и учебни заведения наред със здравите деца се учат и децата с физически или душевен недъзи.

Любопитно е, че релативно доста родители в Германия биха желали да оставят детето още една година в детската градина, смятайки, че още не е съзряло за учебното заведение. Но с цел да бъде почетено такова решение, би трябвало да са налице основателни медицински показания. Има и случаи детето да е интелектуално съзряло, само че душевен и обществено да не е още готово за постъпване в учебно заведение. В такива случаи експертите предлагат отлагането му за идната година.

Заключението от учебния обзор е целесъобразно

Заключението на здравната комисия има целесъобразен темперамент, учебното заведение и родителите не са задължени да се съобразят с рекомендацията. Решението дали детето да бъде позволено взима самото учебно заведение. Директорът се управлява от заключението на комисията и от личните си наблюдения. Практиката сочи, че единствено в обособени случаи решението на шефа опонира на заключението на лекарите и психолозите.

А с какво се отличават днешните деца? " Все по-често виждаме деца, които вместо да прелистват страниците автоматизирано вършат придвижвания с пръст, като че ли употребяват смарт телефон или таблет. Живеем във века на цифровите технологии, това е ясно, само че тях децата рано или късно ще ги овладеят. За нас е значимо те да прекарват свободното си време на пресен въздух, да играят, да се катерят, да умеят да държат молив в ръка ", споделя Имке Майвалд. На нея и на нейните сътрудници все по-често им се постанова да установяват отсъствието на избрани привички, които днешните деца просто не усвояват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР