В Германия бяха определени трима кандидати на обявения за неформален

В Германия бяха определени трима кандидати на обявения за неформален ...

Бизнесмен, партиен функционер и министър се готвят да атакуват лидерския пост на Меркел.

В Германия бяха определени трима кандидати на обявения за неформален лидер на Европейския съюз. През декември Ангела Меркел напуска поста на председател на управляващата партия в Германия и е възможно скоро да бъде принудена да напусне поста на германски канцлер.

На конгреса в началото на декември бизнесмен Фридрих Мерц, генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и министърът на здравеопазването Йенс Спайн възнамеряват да се кандидатират за лидерския пост в Християндемократическия съюз, съобщава ВВС.

29 октомври, след неуспешното представяне на партиите на управляващата коалиция в изборите за парламентите на двете водещи области на Германия, Бавария и Хесен, Ангела Меркел съобщи, че напуска поста на ръководител на партията. В същото време Меркел заяви, че иска да остане канцлер на страната до следващите редовни избори, т.е. до есента на 2021 година.

Но дали Меркел всъщност може да остане начело на ръководството на германското правителство за още три години - това ще зависи от резултата от вътрешните партийни избори през декември.

Според германските политически коментатори, бих искал двама от тримата кандидати за лидерите на ХДС смята, че е редно Меркел да се оттегли по-рано от поста. Това освен това искат много от германци. Актуално проучване на обществените нагласи на социологическата агенциа "Инса" показва, че близо две трети от германците - 62,2% - смятат, че Меркел трябва да напусне поста на канцлера още през следващата година. /faktor.bg

Източник: dnesplus.bg