В Германия била организирана спешна акция по спасяването на плъх

...
В Германия била организирана спешна акция по спасяването на плъх
Коментари Харесай

Формула за видиотяване

" В Германия била проведена незабавна акция по спасяването на плъх с наднормено тегло, заклещен в улична шахта. Да. Плъх. С наднормено тегло. Измъкнали го, снимали го и го пуснали назад в шахтата. Хората радостно поздравявали спасителите за положителните им сърца. Това беше обявено преди малко по новините на Нова телевизия. А аз получих това характерно и мъчно за разказване изражение - по едно и също време озадачено, с напрежение, обезпокоително, оглупяло и втрещено - в резюме, изражение на човек, който се чуди за глупак ли го вземат, или просто го осведомят в народен ефир, че да си глупак към този момент е новото обикновено? "
Цитирам безусловно тъкмо обява на моя позната във Фейсбук, която в действителност е отражение на това по какъв начин затъпяваме. Сетих се за нея поради днешното изявление в утринния блок на Българска национална телевизия на просветителния министър Красимир Вълчев, в което имаше две тематики – джендър политиката и функционалната просветеност. И познайте кое беше поставено преди всичко – джендър политиката! Защото една анкета беше превърната в първокачествен кратковременен проблем на образованието ни, което в действителност има надалеч по-големи проблеми и преди всичко е качеството т.е. това би трябвало да е най-важният акцент в която и да е вест! Или казано с по-сложни думички – функционалната просветеност, която съставлява " четене с схващане " - няма схващане!!!
Знаете ли по какъв начин беше показан анонсът за гостуването на Вълчев? На последно място сме в Европейски Съюз при функционална просветеност, само че сме доста напред при четивната просветеност. Т.е. - можем да четем, произнасяме тъкмо звуците, които отразяват буквите, само че не разбираме какво произнасяме. Приближава ли се това определение към определението що е то папагал?
И се замислих – ние в действителност вървим ли към усъвършенстване на нещата или копаем още по-дълбоко? Ние, медиите имам поради. Защото безусловно преди дни стана ясно, че най-голямата телевизионна и онлайн медийна група – тази на Нова телевизия, минава в ръцете на различен притежател. Става въпрос за ръководителя на КРИБ и притежател на " Лудогорец " Кирил Домусчиев и брат му Георги, за чиято известност, бизнес каузи и връзки с ръководещия хайлайф мисля няма потребност да приказвам – кеф ти по какъв начин построиха естрада " Моци ", кеф ти по какъв начин развиха след приватизацията " Български морски флот ", кеф ти желани от водените от КРИБ работодателски организации промени в трудовото законодателство и така нататък, и така нататък
Ще докара ли тази договорка за стимулиране на мозъчните кафези на българските жители? Ще станат ли медиите на Домусчиеви по-добри източници на информация, по-достоверни, по-точни? Ще допринесат ли повече за общото богатство? Защото функционалността на медията не е единствено да осведоми, тя е и да образова, да те подтиква да станеш по-умен, по-знаещ, надлежно - по-можещ. А образоването в медийния вид става както посредством подбора на новините, по този начин и посредством поднасянето им.
Всеки си има свои отговори на въпросите от предния абзац. Аз също – за себе си. И особено моята настройка по тематиката никак не е положителна. Давам и образец за какво – тази заран Нова телевизия заяви за задържан израелски жител на име Гал Барак (както и още няколко души), в взаимна интервенция на българските, немските и австрийските правоохранителни органи. Най-общо казано той беше показан като шарлатанин, който лъжел хората с привлекателността на криптовалутите и работил от София.
Само че в тази история има доста повече - ето го и хронологично: Първо – задържането на Гал Барак стана при започване на месеца. Второ – той е част от мрежа, която наподобява се простира по целия свят. И трето – има основателни съмнения, че финансови потоци от интервенциите му са прекосявали през българска банка. Според неофициална информация става въпрос за " Инвестбанк ". Още в средата на февруари Actualno.com насочи два въпроса към банката по случая: 1. Бил ли е господин Гал Барак или негова компания, или компания, в която има присъединяване, клиент на " Инвестбанк "? 2. Има ли следствие поради Гал Барак, негова компания или компания, в която има присъединяване, на виновни български правоохранителни органи за процедурите срещу пране на пари, прилагани от " Инвестбанк "? От банката ни предизвестиха, че са индивид на законови ограничавания и е допустимо да не дадат желаната от нас информация – отчасти или в цялостна степен. Половин месец по-късно даже няма отговор дали ще има някакъв отговор, което също си е тип отговор. И тематиката е значима, тъй като касае нещо доста повече от елементарна престъпна вест – касае въпрос като този дали българска банка има пропуск в системите си за попречване на изпирането на пари, тъй като господин Барак е работил много време, преди да бъде задържан, касае въпрос като този дали в случай че има пропуск, той е инцидентен или не напълно, касае въпрос като този дали се търси или ще бъде търсена отговорност за възможния пропуск. Всички тези аспекти от новината Нова телевизия ги пропусна. Пропускат ги и всички огромни медии, а такива тематики би трябвало да са централни вести, с медиен блян да бъдат получени съответни отговори - тъй като става въпрос за публично значим проблем!
Това, несъмнено, е единствено един образец. Но имам възприятието, че скоро ще се натрупат още такива образци, тъй като и в предишното е имало такива образци. Примери от целия медиен набор – освен от медийния свят на Нова. Ще се натрупва обаче и друго – от ден на ден " вести " като тази за дебеланкото-плъх, избавен безкористно от храбрите немски служби и струпване на схващане " ех, но ние за какво не сме като германците ". Ами не сме – тъй като там тази " вест " няма да я има преди или вместо новината за Гал Барак. И още доста други такива вести, които те карат да мислиш най-малко малко. В днешна България обаче да мислиш не е потребно за тези, които са поели страната в свои ръце. Затова я караме на правилото на хляба и зрелищата. Само че създателите на този принцип не са свършили добре. Кои са те ли - потърсете, образовайте се - мъчно ще го видите по малкия екран!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР