В ГЕРБ вече постъпват сигнали срещу партийни кадри. Причината е

...
В ГЕРБ вече постъпват сигнали срещу партийни кадри. Причината е
Коментари Харесай

В ГЕРБ се канят внимателно да подбират и проверяват кандидатите за кметовете

В ГЕРБ към този момент постъпват сигнали против партийни фрагменти. Причината е задачата, която министър председателят и водач на партията Бойко Борисов сложи на конгреса - всеки претендент за кмет на ГЕРБ да премине през инспекция. Ще се преценя какво е мнението на обществото за него, а тези, за които има сигнали за спор на ползи или други нарушавания, ще бъдат тествани от новия орган – етична комисия. Това разгласи Борисов на конгреса, който освободи отговарящия до момента за изборните акции Цветан Цветанов от всички постове.

Борисов заръча събранията за лъчение на претенденти да бъдат открити и на тях да се канят и външни хора. " Да чуем другата страна, какво мислят за нашите кметове и съветници. Дали не сме се самозабравили, дали не сме станали доста лъскави, дали не сме станали номенклатура ", подреди той. Според него има качествени хора, които желаят да вземат участие в партийния живот на ГЕРБ, само че " локалният феодал не ги пуска ".

Според народен представител до Борисов доближава информация за всеки функционер, само че желае и началниците на локалните структури да го чуят от хората. Разбира се, последната дума ще е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и основно на самия Борисов, споделят в партията. Очакват обиколките с джипа, почнали преди европейските избори, да продължат и за локалните, които ще бъдат в края на октомври.

Етичната комисия ще приема и анонимни сигнали

Етичната комисия към момента не е структурирана, само че сигнали за следствие към този момент има. Вицепремиерът Томислав Дончев сподели през вчерашния ден пред БиТиВи, че концепцията е членовете на комисията да са трима или петима и да има непретенциозен механически личен състав за приемане на сигналите. Те би трябвало да са с отлична известност и ще одобряват и анонимни сигнали.

До момента - още преди основаването на комисията, са постъпили над 10 сигнала, като множеството са против кметове, по думите на Дончев. Един от тези сигнали е на Яне Янев против кмета на Сандански Кирил Котев. Според Дончев данните наподобяват смущаващи и решение се чака до седмица. Такива сигнали има и против кмета на Банско Георги Икономов.

Кметовете на Пловдив, Хасково и Ямбол няма да бъдат издигнати отново

ГЕРБ ще разчита за изборите главно на сегашните си кметове. Кампанията за техните триумфи стартира още по време на европейските избори. За 5 регионални града е съвсем несъмнено, че настоящите кметове на ГЕРБ няма да получат доверието на Борисов и няма да бъдат издигнати. Единият е кметът на Пловдив - Иван Тотев, който разгласи пред медии преди дни, че евентуално няма да се кандидатира след края на втория си мандат. По време на конгреса ръководството на Тотев беше посочено като неприятен образец. Тотев бе упрекнат от прокуратурата в длъжностно закононарушение поради създаване на зоокът в града. Районният кмет на регион " Северен " Ральо Ралев от ГЕРБ бе задържан поради рушвет, а преди седмица Борисов подреди да се освободи заместник-кмета по строителството и общинската благосъстоятелност в Пловдив Димитър Кацарски.

За правоприемник на Тотев като претендент за кмет от ГЕРБ се загатва името на сегашния регионален шеф на Пловдив Здравко Димитров, който преди 4 години отново бе кандидат-кмет – само че от " Реформаторския блок ". Димитров показва положителните си връзки с Борисов, само че няма поддръжката на локалните структури, които предпочитали кмета на регион Централен Георги Стаменов.

Със сигурност ще има промяна на кмета в Хасково Добри Беливанов. От ГЕРБ смъкнаха доверието си от него около така наречен кумгейт, в който бе обиден някогашният към този момент народен представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Друг град, в който може да се чака, Ямбол, който се управлява от Георги Славов. На европейските избори през май в Ямбол ГЕРБ претърпя съществено проваляне от Българска социалистическа партия, а против него недоволстват неправителствени организации, които го упрекват в корист с евросредства по разнообразни планове.

В ГЕРБ се приказва, че няма да бъде повдигнат за идващ мандат и Валентин Василев – Разград, чието " леке " е налагането на финансови корекции по европроекти на общината.

Заради отстраняването на Цветан Цветанов може да не бъде повдигнат още веднъж кмета на Велико Търново Даниел Панов. Той е ръководител на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ), само че се счита за протеже на Цветанов, който беше определен за народен представител от този район.

Преди европейските избори в структурите на ГЕРБ в София се говореше, че желаят да повдигнат " младеж ". Но защото " подобен не е подготвян " наподобява, че Йорданка Фандъкова още веднъж ще се бори за следващ мандат.

В Смолян се счита, че някогашният народен представител и сегашен кмет Николай Мелемов няма да бъде претендент за идващ мандат, а на изборите ще се яви заместник-кметът Марин Захариев. Захариев беше претендент за евродепутат. Според някои депутати това е сигурен знак, че Захариев е " изпробван ", само че други настояват, че Мелемов ще остане.

В партията чакат фрапантни промени в структурите. Борисов категорично предизвести два пъти, че такива промени ще има в Плевен и в Добрич поради неприятни резултати на европейските избори, само че и преди този момент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР