В ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено

...
В ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено
Коментари Харесай

Управляващите са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите

В ГЕРБ са съгласни с предлагането на Движение за права и свободи за отворено финансиране на партиите. Това заяви през днешния ден в Народното събрание водачът на придвижването Мустафа Карадайъ след среща на двете политически сили рано тази заран.

„ От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, тъй като и те са съгласни, че с 1 лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират и активността си, и акциите си. Нашето предложение е това да бъде обществено, да няма анонимни дарения, тъй че мисля, че е правилно нашето предложение, въпреки всичко да има и гласност във финансирането на партиите и да се знае от кои юридически, физически лица се получават дарения “, сподели Карадайъ, представен от БНР.

Тази седмица Народното събрание би трябвало дефинитивно да гласоподава предлагането на държавното управление за понижаване на партийните дотации от 11 лв. на 1 лев за получен автентичен глас. Представителите на Движение за права и свободи са предложили на ГЕРБ със спестените средства от дотациите да се сътвори фонд за създаване на детски градини и освобождение от такси за използването им. Премиерът Бойко Борисов е предложил във фонда да има сред 500 млн. и 1 милиарда лв..

Менда Стоянова от ГЕРБ разгласи, че от партията остават на позицията си партийната дотация да бъде 1 лев за получен глас, само че партиите няма да бъдат ограничавани за парични дарения, каквото е предлагането на Движение за права и свободи.

„ 1 лев е в действителност ниска дотация и няма по какъв начин партиите да бъдат по едно и също време с това лимитирани да получават каквито и да било дарения, както и сега. Така че, в случай че приказваме за американския модел, би трябвало да се създадат промени, които да дадат опция физически, юридически лица да подаряват на партиите при цялостна бистрота, попълване на заявления за генезис, качване на въпросните заявления в указател в Сметната палата и всичко останало, което Сметната палата прави като одит на разноските на политическите партии “.

ГЕРБ ще предложат офисите на политическите партии да бъдат предоставени безплатно от страната, с цел да могат да поддържат структурите си.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР