В геополитически план пандемията от Covid-19, възникнала в Китай през

...
В геополитически план пандемията от Covid-19, възникнала в Китай през
Коментари Харесай

Трите идеологии, които коронавирусът уби

В геополитически проект пандемията от Covid-19, зародила в Китай през 2019 година, разкри неуспеха на три идеологии: комунизъм, европеизъм и глобализъм. Такава теза изрича на страниците на френския ежедневник Le Figaro известният публицист и политически коментатор Рено Жирар.

Китайската комунистическа партия (ККП) носи доста тежка отговорност за възникването и първичното разпространяване на тази мощно заразна болест. Вирусът, който в началото има скотски генезис, по-късно е предаден на човек в Ухан, огромен град в централен Китай. Това предаване е станало на пазара Хуанан, където са се продавали живи диви и домашни животни, чиито кафези са били струпани в отблъскващо нехигиенични условия. Първоначално вирусът се е предал от прилеп на панголин. Богатите китайци са фенове на дивите животни и придават на потреблението им доста мислени качества (увеличаване на физическата мощ, половата потентност и т.н.).

Вирусът на Ебола също идва от прилеп. Вирусът на СПИН е предаден на хората от шимпанзе. Проблемът е, че китайските управляващи пренебрегнаха предходен сигнал. През ноември 2002 година в провинция Гуандун (Югоизточен Китай) породи зараза от SARS (тежък изострен респираторен синдром, породен от коронавирус), на пазар, където също са се продавали диви и домашни животни. Всички учени са наясно с заплахата от зоонози (инфекциозни болести по гръбначните животни, портативни и върху хората).

Дори по-сериозен от тази непредпазливост, вторият неуспех на ККП се дължи на пристрастяването й към държавните неистини и укриването. Обсебена от своя императив да подсигурява " обществена непоклатимост " непременно, Централен комитет на района Хубей избра да си затвори очите първоначално. Той даже глоби лекарите в Централна болница Ухан за повдигането на паника. ККП към момента не е обяснила на света за какво внезапно разпореди закриването на лабораторията за публично здраве в Университета Фудан (Шанхай) на 12 януари 2020 година Ден преди този момент тази авангардна лаборатория разгласява последователността на вируса Covid - 19 на virological.org, теоретичен спорен конгрес за вирусите, в свободен достъп. Именно публикуването на тези данни за генома докара до създаването на нов тест за диагностициране на вируса. В продължение на 3 седмици ръководителите на ККП поставяха логиката на сякаш безпогрешната власт над здравната истина.

Тези три седмици, изгубени в първичната битка против вируса, през днешния ден натежават доста мощно. Ако заболяването беше лекувана незабавно откакто се появи, през днешния ден нямаше да има пандемия.

Като че ли това не беше задоволително, та ККП добави и " подправените вести " към лъжата и прикриването. На 13 март 2020 година Жао Лидзян, новият представител на китайското външно министерство, се осмели да туитне, че " американските военни може би са довели епидемията в Ухан ". През октомври 2019 година американските бойци участваха в международните военни игри, които се организираха в Ухан.

Китайските комунистически управляващи в този момент са доста нервни, тъй като схващат, че народът знае чудесно, че в началото са излъгали и са почнали безмилостната си - и очевидно сполучлива - атака против вируса късно.

Вторият неуспех е този на идеологията на европеизма, който преглежда европейската структура (и нейната вяра на отваряне на границите) като блян самичък по себе си, вместо да я употребява единствено прагматично, в съответния интерес на другите страни от Европейски Съюз.

На 13 март 2020 година ръководителят на Европейската комисия разкритикува решението за затварянето на границите, взето от някои страни от Европейски Съюз за битка с пандемията. На идващия ден родината на Урсула фон дер Лейен одобри същата здравомислеща мярка... Китайците постъпиха вярно като " затвориха " границите на Хубей, провинция пет пъти по-голяма от Холандия! Решението на Тръмп да затвори границите си за пътуващи от Китай в края на януари изяснява забавянето на заболяването в Америка спрямо Европа.

И най-после, идеологията на глобализма, който има вяра в добродетелите на безспорното интернационално разделяне на труда, също е банкрутирала, подчинявайки се единствено на класическите закони на икономическия демократизъм. Недопустимо е, че през днешния ден ние подвластен от една толкоз друга и далечна от нас страна като Китай за производството на нашите лекарства; и че Белият дом се опита да подкупи шефа на немската лаборатория CureVac, с цел да монополизира имунизацията, която създава. Когато излезем от тази пандемия, незабавно ще би трябвало да установим същински европейски стопански суверенитет!

Коментар на Рено Жирар за Le Figaro превод за news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР