В геополитически план миналата година премина под знака на изострящата

...
В геополитически план миналата година премина под знака на изострящата
Коментари Харесай

Светът през 2020: Пандемията не спря геополитическото противопоставяне

В геополитически проект предходната година мина под знака на изострящата се борба сред двете най-големи стопански системи в света - международната суперсила Съединени американски щати и набиращия мощност азиатски колос Китай. Отношенията сред Запада като цяло и считаната от него за все по-агресивна Русия си оставаха в най-ниската точка след края на Студената война, написа Българска телеграфна агенция в обзорна публикация за света през миналата година

Климатичните промени бяха интернационален проблем номер едно, а шведската тийнейджърка Грета Тунберг, призоваваща за радикални ограничения против световното стопляне, за броени месеци се трансформира в една от най-популярните персони на планетата.

Близкият изток все по този начин си оставаше под напрежение район с редица нерешени спорове и сцена на прокси войни на шиитски Иран с ръководената от Саудитска Арабия сунитска коалиция и с Израел.

В последния ден от 2019 година световните водачи насочиха обичайните си пожелания за мир, по-справедлив свят и повече благополучие. Но едва ли някой в действителност е очаквал какво следва през новата 2020 година.. Безпрецедентната в актуалната история пандемия от новия ковид обхвана цялата планета за броени седмици - нещо разумно в един все по-глобализиран и взаимосвързан свят с хиляди междуконтинентални пътнически полети всеки ден. И до момента в който болестта към този момент се разпространяваше бързо при започване на новата година, наред с объркването и суматохата, започнаха да се чуват първите апели за обединен и съгласуван отговор.

Критики и обвинявания

Но наред с красивите приказки за обединяване и подкрепяне на най-уязвимите пластове от популацията и най-бедните страни, не закъсняха и първите рецензии, най-много по адрес на Китай, упрекван, че прекомерно късно е уведомил интернационалната общественост за появяването на новия ковид. Не беше подмината и Световната здравна организация (СЗО), която съгласно мнозина е реагирала постепенно и излиза с объркващи и постоянно противоречащи си позиции.

 Генералният шеф на Светованата здравна организация СЗО Тедрос Гебрейесус
Генералният шеф на Светованата здравна организация СЗО Тедрос Гебрейесус
Снимка: AP/БТА

Може би разумно, един от главните критици бе президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Изповядващ доктрината " Америка преди всичко " и гледащ на опълчването с Китай като на " игра с нулев резултат ", Тръмп видя в ковид нов мотив за нападки против азиатския колос, който така и така взимаше на прицел през целия си мандат. Тръмп упрекна Пекин, че е скрил от света истината за появяването на, по думите му, " китайския вирус ", и загатна, че патогенът е основан изкуствено в китайска лаборатория. Той разкритикува СЗО, че е прокитайски настроена, и даже изтегли Съединени американски щати от основаната в Женева организация от системата на Организация на обединените нации.

Нов детайл от борбата сред Вашингтон и Пекин

Китай и СЗО отхвърлиха обвиняванията на Тръмп. Но по този начин или другояче новият ковид стана следващият детайл от кофронтацията сред Вашингтон и Пекин, наред с търговията, териториалните разногласия в Южнокитайско море, Хонконг и човешките права.

 Снимка: AP/БТА

Редица американски съдружници поддържаха апела за интернационално следствие за произхода на новия ковид и първичния китайски отговор. Пекин реагира яростно и предприе ответни ограничения. Нагледен образец: през последните месеци Китай на процедура стартира икономическа война против Австралия - правилен съдружник на Вашингтон, само че за която Пекин е търговски сътрудник номер едно.

Австралия е характерен случай, заради своето географско местонахождение и икономическа конструкция. Той обаче загатва за двойствената обстановка на доста страни в изискванията на геополитическа неустановеност, засилена от пандемията - околните политически връзки и общите демократични полезности със Запада, от една страна, против обективната действителност на все по-силните стопански връзки с комунистически Китай, от друга.

Тепърва следва да забележим какъв курс ще схване към Пекин определеният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън. Макар че Байдън евентуално ще се стреми към съдействие с Китай по въпроси като климатичните промени, във Вашингтон съществува рядко срещан надпартиен консенсус за нуждата от сгъстяване на тона към Пекин, отбелязва Би Би Си.

 Снимка: AP/БТА

Дезинформация и хибридни войни

Още при започване на годината, не по-бавно от ковид започнаха да се популяризират подправени вести, тайни теории и клюки. Отчасти обяснима с настъпилата суматоха и невиждано лесното разпространяване на всевъзможни теории в обществените мрежи, тази инфодемия обаче се вписа в една следена от години наклонност на така наречен хибридни войни. Почеркът на разпространяване на огромна част от тази дезинформация и превръщането на Запада в нейна съществена цел припомнят за предходни сходни акции след появяването на обществените мрежи и изострянето на напрежението с Русия, да вземем за пример към президентските избори в Съединените щати през 2016 година

 Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Представители на държавното управление на Съединени американски щати прочее още през февруари упрекнаха Москва, че популяризира подправени изказвания за ковид, да вземем за пример за неговия генезис или за хипотетичната му незлобивост. През март водачите на страните от Европейски Съюз приканиха за битка против дезинформацията, а през юни Европейската комисия предложи съответни ограничения. Според американски и европейски специалисти коронавирусът е добре пристигнал за хипотетичната съветска пропагандна акция за подкопаване на доминирания от Запада международен ред.

Съединени американски щати и Европейски Съюз упрекнаха и Китай, че популяризира дезинформация по отношение на ковид и че се пробва да се показа в удобна светлина, на фона на рецензиите против него, че е уведомил прекомерно късно интернационалната общественост за появяването на рисковия патоген.

Във вътрешен документ на Европейския съюз, представен от Радио Свободна Европа, се приказва за съгласуваност сред Русия, Китай и Иран при разпространяването на дезинформация от вида, че коронавирусът е биологично оръжие, основано от Съединени американски щати за обезсилване на техните противници. Центърът за световна ангажираност към Държавния департамент на Съединени американски щати също загатна за такова съдействие сред Пекин и Москва, което съгласно него се е следило още преди пандемията.

Ваксините като геополитически инструмент

От началото на пандемията непрестанно се чуват апели за координирани дейности на интернационалната общественост, взаимност, подкрепяне на уязвимите страни и публични прослойки и може би най-важното - повсеместен достъп до бъдещите медикаменти и ваксини. Конкретни образци за световното съдействие са самодейността COVAX за обезпечаване на ваксини и признатия от Г-20 мораториум върху заплащането на задълженията на най-бедните страни.

 Снимка: Shutterstock

Още напролет обаче стартира негласна конкуренция за бъдещите ваксини, считани за решаващия детайл за преодоляване на пандемията. През март в. " Велт ам Зонтаг " разкри, че администрацията на Тръмп е желала да купи правата върху бъдещата ваксина, разработвана от основаната в Германия компания Кюрвак (CureVac) - ход, който всеобщо бе охулен.

Надпреварата за ваксини се ускори с напредването на клиничните тествания и издаването на първите позволения за потребление на ваксини. Агенция Ройтерс е документирала случаи, при които хакери, свързани със Северна Корея, Иран, Виетнам, Китай и Русия, са се опитвали да откраднат информация за ковид и евентуални лекувания.

В сряда Европейската организация по медикаментите разгласи, че е станала цел на хакерска атака, а по-късно американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) и немският й сътрудник Бионтех (BioNTech) оповестиха, че хакерите са получили " противозаконен достъп " до документи, свързани с създадената от тях ваксина против COVID-19.

Показателно е, че политическата обязаност е водещият претекст при поръчването на ваксини, както постоянно става и при пазаруването на оръжия. Англия, Бахрейн и Канада дадоха зелена светлина за потребление на имунизацията на Пфайзер/Бионтех. Ваксинацията на популацията в Израел ще стартира на 27 декември, разгласи министър председателят Бенямин Нетаняху в сряда - броени часове откакто в страната дойде първата партида ваксини от същия тип. Очаква се Съединени американски щати да одобрят потреблението на продукта на Пфайзер/Бионтех до няколко дни, а Европейски Съюз - към края на месеца.

Големи геополитически играчи като Китай и Русия създадоха лични ваксини, а интерес към тях демонстрират най-вече страни от тяхната орбита. Например, В Европейски Съюз единствено Унгария позволи потреблението на съветската Спутник V. В Бразилия пък президентът Жаир Болсонаро, който е съдружник на Тръмп, влезе в изострен спор с губернатора на щата Сао Пауло, социалдемократа Жоао Дориа, поради проектите му да имунизира локалните поданици с имунизацията на китайската компания Синовак биотех (Sinovac Biotech).

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР