В Гърция не са съгласни с името Илинденска Македония и

...
В Гърция не са съгласни с името Илинденска Македония и
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: Вардарска Македония е приемлив вариант за името

В Гърция не са съгласни с името Илинденска Македония и това е предстоящо, разяснява пред Българска национална телевизия историкът проф. Иван Илчев.

Проф. Илчев, който е член на Съвместната българо-македонска комисия счита, че най-безболезненият вид за име на югозападната ни съседка е Вардарска Македония - име, което и географски, и исторически дава отговор на днешната република. Според проф. Иван Илчев, гръцката реакция не е изненада. Аз не смятах, че са се споразумявали за сходно име. Досегашната процедура на Македония беше да протяга ръка с великодушна ръка към предишното на Гърция, а в този момент са решили по същия метод да посегнат към това на България, което звучи неуместно, сподели проф. Илчев. Има естествено разделяне на Македония от края на 19 в., изяснява историкът.

Македония се дели на Егейска, Вардарска и Пиринска Македония. Аз мислех, че в последна сметка са се споразумели на Вардарска Македония, тъй като това дава отговор фактически на тази част от територията на Македония, която заема днешната Република и не навлиза в географските, историческите лимити на прилежащите страни, разяснява проф. Иван Илчев.

Тази година е един дребен празник - 105 години, откогато в Македония се проповядва антибългарско схващане. Истинско знамение е, че освен това състояние в Македония има значително хора, които към момента помнят своя корен, добави той. Работата на Съвместната българо-македонска комисия ще стартира с разглеждане на български и македонски учебници по история, изясни проф. Илчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР