„В Гърция до €30 евро такса за теглене от банкомат

...
„В Гърция до €30 евро такса за теглене от банкомат
Коментари Харесай

Гръцките банкомати хапят лошо, но не убиват

„ В Гърция до €30 евро такса за изтегляне от банкомат с карта отвън еврозоната “. С това заглавие наш уебсайт уплаши българските туристи, поели към южната ни съседка.

От понеделник (става дума за 22 юли) тегленето на пари от банкомати в Гърция нараства, изключително за ползвателите на карти, издадени от трезори отвън еврозоната, оповестиха локалните медии. "За такива пластики таксата ще доближава до 30 евро плюс. “, стресира още публиката пък българският уебсайт.

Позовавайки се на nooz.gr, нашите сътрудници изясняват, че най-високи ще са ставките на банка „ Пиреос “. Според цитирания гръцки уебсайт трезорът ще начислява разноски сред 4 и 30 евро плюс 2% върху сумата, която се тегли. Alpha Bank е оповестила такса от 1% от сумата на сходна транзакция, само че не по-малко от 4,40 евро. Eurobank (известна у нас и като „ Пощенска “) от понеделник ще начислява такса от 1% от сумата за изтегляне. Минималната сума ще е 3 евро, а най-високата - 5 евро на транзакция.

Banker.bg ревизира "убийствената " информация. Оказа се, че тя не е точна и в нея няма нищо стресиращо.

Месечните такси се усилват за потребителите, които употребяват дебитната си карта, с цел да се теглят от непознат (не на банката-издател на картата) банкомат, написа гръцката преса. Банковите ръководители настояват, че високите оперативни разноски за банкоматите ги принуждават да постановат такса на тези, които не са техни клиенти, само че употребяват банкоматите им. Адаптирането на комисионите, които се начисляват за придобиване от друга банка, ще стартира идната седмица и всяка кредитна институция го прави настрана за себе си.По създание всяка банка приспособява ценовата си политика към регламента на Европейски Съюз, който изисква всички картодържатели - и гърци, и чужденци, да да заплащат едно и също, когато теглят от банкомат на кредитна институция, която не е издател на тяхната карта.

Ако изберат банкомат в Гърция на личната си банка или на банкова група с наличие в България, клиентите няма да усетят смяна.

Ето и какво сподели инспекцията на banker.bg

Alpha Bank предлага за тегления от нейни банкомати с карти на други банки от Гърция или Еврозоната следните такси: до € 150 - € 1.50, а от 160 до 250 евро - 1,60 евро. За повече от 250 евро таксата е 1,65 евро. За жители от страни отвън Еврозоната, какъвто е българският случай обаче, цената е много по-солена: 1% от сумата за изтегляне с най-малко 4,40 EUR на транзакция.

Юробанк И Еф при тегления от банкомати от други банки в Гърция и Еврозоната желае 1,60 EUR, без значение от сумата, я за българи - 1,05% от сумата за изтегляне.

Националната банка на Гърция за тегления от банкомати от други банки в Гърция и в Еврозоната предлага следните комисиони: до € 150 - € 1.30, а от 160 до 250 евро - 1.40 евро. За суми над 250 EUR цената е 1,60 EUR. За българи - 1% от сумата за изтегляне с най-малко 3 EUR и най-много 5 EUR на транзакция

Банка Пиреос при тегления от банкомати от други банки в Гърция и Еврозоната желае за € 250- 1.40 евро, а за суми над 250 EUR - 2,20 EUR. За българи разноските са 4 евро за транзакция плюс 2% върху сумата за изтегляне с най-малко 1 евро и най-много 30 евро за транзакция.

Това последното наподобява смущаващо, само че в случая става въпрос за огромни суми - примерно 5000 евро. Българските банки обаче имат относително ниски предели за теглена на пари от банкомат и той не надвишава 400 евро, тъй че няма заплаха на българските туристи да им се наложи да бъркат надълбоко в джоба си.

Банковите мениджъри в Гърция настояват, че високите разноски за ръководство на банкоматите принуждават банките да начисляват комисионна на тези, които не са техни клиенти, само че употребяват устройствата. Според финансови специалисти в южната ни съседка, това ще накара повече хора да употребяват картите освен за изтегляне на пари от банкоматите, само че и за разплащане в магазините.

Наблюдателите подозират, че гръцките управляващи пробват да изстискат колкото могат повече от непознатите туристи, които през тези месеци наводняват страната.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР