В Гърция днес ще се проведе вторият тур на местните

...
В Гърция днес ще се проведе вторият тур на местните
Коментари Харесай

Днес гърците избират местната власт

В Гърция през днешния ден ще се организира вторият тур на локалните избори. Нашите южни съседи би трябвало да изберат кметове на 227 общини и префекти на 7 префектури, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Втори кръг ще има и в двата най-големи града – Атина и Солун.

За кметското място в столицата ще спорят Костас Бакоянис от „ Нова народна власт “, който завоюва на първия тур 42,65%, и претендентът на ръководещата партия СИРИЗА Насос Илиопулос, за който дадоха гласа си 16,98% от гласоподавателите.

Костас Бакоянис е член на най-влиятелната гръцка политическа династия Венизелос-Мицотакис от Крит. Неговият дядо е обичаният министър-председател на гърците Константинос Мицотакис /1990-1993 г./. Майка му е Дора Бакояни /2006-2009 г./ някогашен външен министър и кмет на Атина /2003-2006 г./. Чичо му е Кириакос Мицотакис, който сега е водач на „ Нова народна власт “ и най-вероятно идващият министър-председател на страната.

В северната столица за поста на градоначалник спорят двама представители на консерваторите. Това са Николаос Тахиаос и Зервас Константинос, и двамата са членове на „ Нова народна власт “, само че вторият няма партийната поддръжка да се бори за кметски стол. Разликата сред тях е минимална и е в интерес на Тахиаос.

Кандидатът на СИРИЗА не съумя да се пребори и да влезе в конкуренцията за кметски пост във втория по величина град на страната.

На първия тур, който се състоя предходната неделя дружно с европейските избори, бяха определени префекти на 6 от общо 13 префектури. Петима от тях са членове на опозиционната „ Нова народна власт “.

Мандатът на новоизбраните кметове, общински съветници и префекти стартира на 1 септември тази година и ще продължи до 31 август 2023 година Гласуването стартира в 7.00 часа сутринта и ще завърши в 19.00 часа локално и българско време.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР