В Галерия на открито пред Народния театър беше представена Юбилейната

...
В Галерия на открито пред Народния театър беше представена Юбилейната
Коментари Харесай

Юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ за 170-годишнината на Иван Вазов

В Галерия навън пред Народния спектакъл беше показана Юбилейната галерия „ Българийо, аз всичко тебе дадох… “ , отдадена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
 галерия Георги Димитров
Изложбата е провежда от Столична община и Националния книжовен музей. В 28 документални пана са проследени съществени моменти от житейската и креативна биография на Иван Вазов. Специално място е отдадено на фамилията – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и доктор Борис Вазов.

Проследен е животът на Иван Вазов като бежанец в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появяването на първия български разказ „ Под игото “ ; установяването му в София.
 галерия Георги Димитров
В изложбата са показани и скъпи експонати, доказателство за безпределната любов и благодарност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, подарък от Юбилейния комитет, орденът „ Св. Св. Кирил и Методий “, Царският декрет, с който Вазов е разгласен за Народен стихотворец, приветствени адреси и други
 галерия Георги Димитров
Снимки, ръкописи, преписка, мемоари от родственици и съвременници допълват образния роман за забележителната му литературна активност и присъединяване в публичния и политически живот в следосвобожденска България.
 галерия
Важен акцент в изложбата са креативните срещи, другарства и взаимна работа на писателя с огромните български общественици – Константин Величков, Иван Евстатиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов. 

Експозицията в Галерия навън пред Народен спектакъл „ Иван Вазов “ ще може да бъде прегледана от жителите и гостите на столицата до 26 юли 2020 година

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР