В Габрово се проведе четвъртият протест срещу агресията. Недоволството беше

...
В Габрово се проведе четвъртият протест срещу агресията. Недоволството беше
Коментари Харесай

В Габрово се проведе четвъртият протест срещу агресията

В Габрово се организира четвъртият митинг против експанзията. Недоволството беше най-масовото до момента, повече от 1000 души се събраха в центъра на града.
Протестът мина при засилено полицейско наличие и без произшествия. От Министерство на вътрешните работи увериха, че са взели всички нужни ограничения, с цел да не се стига до ескалация на напрежението.

В града има засилено полицейско наличие. На основни места бяха ситуирани коли на жандармерията. На алегорични КПП-та бяха проверявани идващите към мястото на митинга. Вчера бяха арестувани боксове и железни палки от 7 младежи, които са имали желание да вземат участие в митинга.

Министерство на вътрешните работи е взело нужните ограничения, с цел да не се стига до жестоко нарушение на публичния ред в Габрово, заяви на ексклузивен брифинг по-рано през днешния ден шефът на дирекция " Жандармерия " ст. комисар Красимир Добрев.

Няма сигнали за готвени провокации, означи Красимир Добрев. По обявена от него информация в митинга нощес са се присъединили 700-800 души. Не са регистрирани произшествия и груби хулигански прояви. Жалби за несъразмерна приложимост на физическа мощ не са постъпвали, сподели ст. комисар Добрев във връзка със конфликтите сред жандармерия и стачкуващи в четвъртък вечерта.

" Ние не сме тук, с цел да нагнетим в допълнение напрежението, а да осигурим естествен публичен ред и успокоение на жителите ", акцентира той.

За опазване на спокойствието и реда в Габрово още един път прикани кметът на Габрово Таня Христова. " Подобни тематики да не се употребяват за политически цели. Това е извънредно рисково ", моли тя.

Кметът прикани институциите към предприемане на съответни и навременни дейности, а жителите към здрав разсъдък. Таня Христова също разгласи подготвеност да подаде оставка. Тя означи, че казусът с ромите в Габрово е индикация за сериозните въпроси, които страната би трябвало да позволи неотложно.

Как стартира всичко

Протестите в Габрово бяха предизвикани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в магазин в неделя вечер.

Недоволство измежду протестиращите провокираха дейностите на жандармерията в четвъртък вечерта, когато пострадаха публицисти и една жена. Протестиращи се пробваха да нахлуят в следствието и да опожарят две къщи.
Ренета Енчева описа, че в групата им имало 10-годишно дете. По време на конфликтите го прегърнала, с цел да го отбрани и понесла удари от полицейски палки.

" Когато попитах за какво ме удрят, споделиха какво правиш там с детето. Носихме огромно знаме, взеха го и го хвърлиха на земята. Мисля, че полицията се пробва да наплаши хората, с цел да се откажат от митингите ", сподели тя.

Напрежението в Габрово докара през вчерашния ден до оставката на шефа на регионалната полиция старши комисар Борислав Бончев, минути откакто министър председателят Бойко Борисов настоя шефът да освободи поста.

Районната прокуратура образува едно наказателно и три бързи производства след втория ден на митинги. Бързите производства са против трима мъже, попречили на полицията да си свърши работата по време на митинга. Наказателното произвеждане е за запалването на две къщи.

С овации и приятелско здрависване сред служители на реда и протестиращи завърши третата поредна вечер на неодобрение в Габрово в петък вечерта.

" Взехме решение да свалим каските, щитовете, в символ на приемливост. И да покажем, че ние сме тук, не със мощ да постановяваме нещо, а просто да възвърнем няма и по този начин свалихме напрежението ", съобщи Красимир Добрев, шеф на жандармерията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР