В Габрово днес пещерните спасители, които участваха в спасителните операции

...
В Габрово днес пещерните спасители, които участваха в спасителните операции
Коментари Харесай

Пещерни спасители представиха благотворителна изложба в Габрово

В Габрово през днешния ден пещерните спасители, които участваха в избавителните интервенции след опустошителното земетресение в Турция, показаха благотворителната галерия „ 7,8 по Рихтер: Спасителите “.

Експозицията показа над 60 фрагмента, снимани от екипа на „ Пещерно избавяне “ в най-засегнатите области.

Изложбата е благотворителна и има за цел да покаже на обществото големия труд и старания, които пещерните спасители поставят и безплатно се включват в избавителни акции.



Група от 20 спасители от организацията направи проява на избавителна интервенция, като за задачата носилка с завързан към нея човек бе издигната до покрива на постройката на Областна администрация- Габрово, откъдето бе спусната с " тролей ". Техниката се употребява за изваждане на хора от пещери от особено подготвени за задачата спасители.

„ Пещерно избавяне “ е доброволна неправителствена организация с 50-годишна история, разясни Росен Терзиев, един от спасителите в екипа ѝ. Той показа, че пещерните спасители в страната са към 100, на възраст от 20 до 60 години.



„ За да стане един човек избавител, би трябвало да премине особено образование. Първо е курсът за пещерняк, след това за техническо рационализиране. Следват 3 години процедура за струпване на опит. След това се минава натоварен 10-дневен курс за избавител. Той е научен и на практика. “, обясни още Терзиев и добави, че главната им задача е оказват помощ на изпаднали в неволя в пещери.

Организацията им няма държавно финансиране, устоя се от членски импорт и доброволни дарения, а оборудването им е скъпа.



„ Около 20 000 лева са нужни за техника за организацията на година. В тези средства не влизат персоналните, за които всеки избавител отделя най-малко по 3000. За всички сътрудници спасители няма материална полза, това е наше предопределение. След задачата ни в Турция имаше и такива, които бяха освободени от работа. Това е една законова празнота - няма прийом за отбрана на доброволците, които отиват на задача, с цел да избавят животи. „ Пещерно избавяне “ се нуждае от финансиране, с цел да продължи да действа. Необходими са и съществени законови промени във връзка с доброволчеството. “, сподели още Терзиев.

В рамките на събитието бяха събрани близо 400 лева за закупуване на техника за организацията. Следващата спирка на пътуващата галерия е в област Пазарджик.

Автор: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР