В Габон - страна, известна с геоложкото си разнообразие и

...
В Габон - страна, известна с геоложкото си разнообразие и
Коментари Харесай

Учени откриха оранжеви крокодили

В Габон - страна, известна с геоложкото си многообразие и фауната си, учени откриха оранжеви крокодили, които са неповторими в света, съобщи ТАСС. Странните влечуги живеят измежду екскременти от прилепи в тъмни пещери.

„ Когато с фенерче в ръка навлязох в пещерата, видях червени крокодилски очи! Това се случи през 2008 година Две години по-късно извадихме първия сходен образец от пещерата и забелязахме, че е оранжев “, съобщи пред Агенция Франс Прес специалистът по геоархеология Ричард Ослайли. Навремето той се опитвал да открие човешки следи в пещерите.

„ Пещерният оранжев крокодил може да доближи дължина 1,70 метра и е неповторим на планетата - намира се само в пещери в Габон - означи специалистът. - Първоначално помислихме, че цветът му може да е обвързван с храненето му, защото тези влечуги ядат оранжеви прилепи “, споделя Ослайли.

След задълбочени проучвания обаче учените предложили други хипотези, съгласно които цветът може да е обвързван с депигментация, дължаща се на неналичието на светлина в пещерите, или с гуаното, формирано от изпражнения, урина и остатъци от прилепи.

„ Урина от прилепите почнала да поврежда кожата им и трансформирала цвета ѝ “, разясни спелеологът и член на изследователския екип Оливие Теста.

От 2010 година Теста, Ослайли и американският академик Матю Шърли взели участие в доста експедиции, с цел да научат повече неща за странните крокодили. Като картографирали пещерите, те разкрили 4 оранжеви крокодила измежду към 40 екземпляра от типа пещерни крокодили.

„ Десетки пещерни крокодили с „ естествен “ цвят на кожата живеят в прилежащи пещери “, означи Теста.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР