В еврозоната искат да се върнат към неутралната парична политика.

...
В еврозоната искат да се върнат към неутралната парична политика.
Коментари Харесай

ЕЦБ променя паричната политика: последици за еврозоната


В еврозоната желаят да се върнат към неутралната парична политика. ЕЦБ ще остави най-малко още една година лихвите на нула.

Директорът на ЕЦБ Марио Драги заяви за смяната на курса по време на изнесена среща на управлението на банката в Рига. ЕЦБ последователно ще приключи изкупуването на активи на пазарите, което през всичките тези последни години предизвикваше рецензия измежду финансистите в Германия, а с времето дои ще увеличи лихвата в зоната споделяща единната европейска валута. Експертите похвалиха Драги за ясните изказвания и предсказуемата политика, водена от ръководената от него институция. Но за всичко останало мненията се разделиха, а курсът на еврото даже се намали.

Какво съответно разгласи ЕЦБ?

Изкупуването на облигации, издадени на пазара от европейски емитенти, трябваше да продължи до септември 2018 година и е за 30 милиарда евро месечно. ЕЦБ разгласи, че през последното тримесечие на 2018 година ще редуцира изкупуването им двойно до 15 милиарда евро, а по-късно спомагателни средства няма да бъдат разпределяне за тази цел.

Неочаквано ли е решението на Драги?

Не. Представителите на ЕЦБ започнаха полемиката за целесъобразността на изкупуването на активи дни преди съвещанието в Рига. Неочаквано ненапълно може би беше единствено насочеността на изказването на Драги.

Защо ЕЦБ завърши с програмата за изкупуването на активи?

Има две аргументи. Първата е оживлението в икономическата обстановка на еврозоната. Както се чака, икономическият напредък в еврозоната за 2018 година ще доближи 2,1%. По тази причина стопанската система повече не се нуждае от „ парично стимулиране “, съобщи Драги. За другата причина той не обича да приказва.

Според вътрешните правила ЕЦБ не може да държи в салдото си над две трети от облигациите на една настрана взета страна. Тази гранича към този момент е съвсем достигната във връзка с Германия, на път е това да бъде достигнато и от Франция, Испания и Италия. Така че да се продължи изкупуването при днешната правна база е на процедура невероятно.

Защо ЕЦБ изобщо изкупуваше облигации?

Програмата за изкупуването на облигации беше стартирана напролет на 2015 година, нейният съвкупен размер доближава все още 2,5 трилиона евро. Целта на тази стратегия – европейски аналог на американската стратегия за „ количествени смекчения “ – беше поддръжка на паричната ликвидност на европейската стопанска система. В резултат на изкупуването на активи доходността на пазара на облигации остава ниска, което улеснява достъпа до „ евтини “ пари за фирмите и банките.

Ще се в профил ли изцяло ЕЦБ от пазара на облигации?

Не. Средствата, които ще постъпват в хазната на ЕЦБ от погасяването на облигации, които към този момент се намират в нейния портфейл, още веднъж ще се реинвестират в активи. Т.е. днешната ликвидност ще остане на пазара. Колко дълго ЕЦБ ще поддържа тази ликвидност за момента не е известно. А с новите, спомагателни вливания всичко е решено – от 2019 година те се приключват.

Кога ЕЦБ ще увеличи лихвата в еврозоната?

До края на лятото на 2019 година не се планува смяна на лихвата, обявиха от ЕЦБ. А икономистите в Европа не чакат смяна даже до края на 2019 година

Увеличи ли се инфлацията в еврозоната?

Инфлацията още веднъж се приближи до равнищата от 2% годишно, която ЕЦБ счита за оптимална за Европейски Съюз. До огромна степен този индикатор се изяснява с увеличението на цените на енергоносителите, което има краткотраен темперамент. Така че са нужни спомагателни наблюдения преди да се вършат по-нататъшни заключения. През тази година ЕЦБ чака инфлацията да бъде на равнища от 1,7%.

Как реагираха специалистите на решението на ЕЦБ?

Те приветстваха приключването на програмата за изкупуване на активи през 2018 година Директорът на мюнхенския Институт за стопански проучвания ifo Клеменс Фюст оцени това като стъпка в посока на нормализиране на европейските финанси. „ Изкупувайки облигации, ЕЦБ от ден на ден влизаше в ролята на заемодател на обособените страни от Европейски Съюз. Това подкопаваше правилата на независимостта на банката “, означи той.

Икономистът Изабел Шнабел не счита, че решението на Марио Драги е финален поврат в паричната политика, която съгласно нея остава прекомерно експанзивна. Тя ще престане да бъде такава, откакто лихвите се покачат. /БГНЕС

--------

Бригите Шолтес, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР