В Евросъюза българските граждани са най-недоволни от работните си места,

...
В Евросъюза българските граждани са най-недоволни от работните си места,
Коментари Харесай

Българите са най-недоволни от работата си

В Евросъюза българските жители са най-недоволни от работните си места, като единствено 27,6% от хората изпитват задоволство от труда си. По този индикатор пред нас е Румъния с 28,3%, твърди Евростат. Същевременно над половината от популацията на Прибалтийските страни, Ирландия, Австрия, Италия и Словения е предостатъчно от работните си места. Хората в Европейски Съюз получават приблизително по 22,8 евро за един час работа, показват от Евростат. Най-високи са възнагражденията в Брюксел - 44,2 евро на час, а най-ниски - в българския Северен централен регион - 3,7 евро на час, което е 12 пъти по-малко.

Освен белгийската столица, има още шест района в Европейски Съюз, в които дават над 40 евро за час работа. Сред тях са Люксембург (43,9 евро); районът на датската столица Копенхаген (42,2 евро); както и още два белгийски района край Брюксел (по 41,7 евро). Любопитно е, че в Норвегия и Швейцария заплатите за час работа са по-високи от всички райони на Европейски Съюз - надлежно 44,9 евро и 50,5 евро.

Средно за страните от Европейски Съюз за един час работа хората основават по 35,2 евро добавена стойност, сочат данните на Евростат. В Люксембург основават по 76,3 евро, а в българския Южен централен район - единствено 5,4 евро. Пет от шестте района в Европейски Съюз с най-ниска продуктивност на труда са в България, а шестият е в Румъния. Разполагаемият годишен приход на човек в Европейски Съюз е приблизително 15 600 евро. Най-висок е приходът на човек във вътрешен Лондон-Запад - 55 200 евро, а най-нисък - 2900 евро, е приходът на жителите на Северозападния район в България.

Според Евростат заплатите в Румъния нарастват по-бързо от нашите. Разходите за един час труд в България през второто тримесечие на годината са се нараснали с 11% на годишна база, оповестиха от европейската статистическа работа Евростат. В същото време разноските за труд в Румъния са нарастнали с 12,4%. Подобна беше обстановката и през първото тримесечие на годината, когато трудът в България нарастна с 12,9% на годишна база, а в Румъния - с 16,3%. Същевременно в края на предходната година междинната заплата у нас и в северната ни съседка беше съвсем една и съща - към 616 евро. Оказва се, че Румъния ни е настигнала по заплати и към този момент ни надминава.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР