В Европейския съюз направиха равносметка на първата година от съществуването

...
В Европейския съюз направиха равносметка на първата година от съществуването
Коментари Харесай

Военното сътрудничество в ЕС: подобрена мобилност, недостиг на стратегически проекти

В Европейския съюз направиха равносметка на първата година от съществуването на програмата за отбранително съдействие, известна като PESCO. Макар че планът към момента се намира в начален етап, в Съединени американски щати към този момент са обезпокоени от вероятната конкуренция.

Докато политиците в Европейския съюз спорят за това, дали е належащо да се основава европейска войска, в Брюксел вършат равносметка на по-тясното съдействие във военната сфера. През март 2018 година Европейски Съюз започва програмата за „ непрекъснато структурно съдействие “ (PESCO). А на 14 май Съветът на Европейски Съюз утвърди отчета за първата година от работата й. Този документ е конфиденциален, само че въз основа на него бяха признати рекомендации, които са обществени.

Тъй като става дума за защита, която е извънреден прерогатив на държавите-членки на Европейски Съюз, то и присъединяване им в PESCO е непринудено. Към самодейността взеха решение да се причислят съвсем всички страни от Европейски Съюз, с изключение на Дания и Малта, а също по този начин Англия, която се намира в положение на Брекзит.

Ангажименти и планове в границите на PESCO

PESCO се състои от две елементи. Първата – това са 34 плана, половината от които стартираха през март предходната година, другата половина – през ноември. Проектите са два вида: 1. основаване на ново въоръжение или техника, да вземем за пример, артилерийски системи; 2. повишение на бойната подготвеност на армията, да вземем за пример, програмата за подготовка на водачи на вертолети. Впрочем, както заяви почитан служител на Европейски Съюз, поискал анонимност, прекомерно огромно внимание е приковано към тези планове. „ Те са значими, само че дотолкоз, доколкото оказват помощ да се извършват отговорностите “, разясни източникът на „ Дойче Веле “.

Първите достижения на PESCO

Съветът на Европейски Съюз регистрира преди всичко постигнатите триумфи. Първият ангажимент – постоянно повишение на отбранителните бюджети. През 2018 година страните-участнички в програмата усилиха военните разноски с 3,3%, а през тази година ще ги покачат с още 4,6%. Също по този начин набъбнаха разноските за нови оръжия и съоръжение – това е вторият ангажимент. Конкретни числа не бяха посочени.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини съобщи по време на заключителната конференция, че вижда връзка сред стартирането на отбранителната самодейност и увеличението на посочените разноски. Впрочем, болшинството от участниците в PESCO поеха доста сходни задължения и в границите на НАТО. За осъществяването на последните доста интензивно упорства американският президент Доналд Тръмп.

Исканията на Съединени американски щати

Отвъд океана не са доста щастливи от триумфите на Брюксел във военната област. Преди съвещанието на Съвета на Европейски Съюз стана известно за писмо от заместник-ръководителите на Пентагона и Държавния департамент на Съединени американски щати, адресирано до Могерини. В него Вашингтон остро подлага на критика отбранителните планове и отбранителния фонд на Европейски Съюз и упорства за улеснен достъп до тях на американските компании. В противоположен случай Съединени американски щати заплашват да усложнят достъпа на европейските компании до своя пазар.

Могерини съобщи, че Брюксел приготвя отговор на писмото. „ Искам ясно да се разбере: Европейски Съюз е и отсега нататък ще остане отворен за фирмите и доставките от Съединени американски щати “, увери тя. Според нея Европейски Съюз сега е доста повече отворен за американските компании, в сравнение с пазарът на държавни поръчки на Съединени американски щати за европейските компании.

„ В Европейски Съюз няма акта „ Купувайте европейското “ и към днешна дата към 81% от интернационалните контракти в Европа се получават от американски компании “, добави ръководителят на европейската дипломация. За момента даже не са признати правила за присъединяване в PESCO за страни, които не членуват в Евросъюза. В Брюксел се надяват, че ще се договорят за тях към юни.

Флагманският план на PESCO

Също по този начин в Съвета на Европейски Съюз показват, че държавите-участнички са почнали от ден на ден да употребяват инструментите на Европейски Съюз за отбранително обмисляне. Има триумфи и в плановете, въпреки Могерини да призна, че множеството от тях са в начален етап, тъй като са стартирали преди година или половин година.

Главните достижения са в плана за военна подвижност, похвали се Могерини пред „ Дойче Веле “. Става дума за опростяване на процедурите за превозване на войски сред европейските страни – в този момент това лишава доста време. Тя дефинира този план като флагмански, наблягайки, че той е значим и за НАТО. Според информация на източника на Дъждовни води, по този въпрос е завършил разбора на пречките и в този момент се работи за тяхното премахване.

Макар в признатите от Съвета на Европейски Съюз рекомендации да са посочени достиженията, по-голямо внимание е отделено на апелите към страните-участнички в PESCO. Например, по какъв начин по-бързо да се покажат съответните резултати от плановете или да се усили съвместимостта на войските.

През 2021 година когато се чака да проработи Европейския защитителен фонд съдействието би трябвало да изкачи на ново равнище. В рамките на този фонд Еврокомисията предлага да се провиснал за 7 години 13 милиарда евро за взаимни планове за създаване на нови оръжия и технологии.

Недостиг на стратегически планове

Основната рецензия по адрес на PESCO е за това, че по-голямата част от плановете не са огромни. „ В рекомендациите сред редовете се чете, че прекалено много планове са неефективни, тъй като те не отстраняват основните стратегически дефекти “, установи шефът на стратегии в Белгийския кралски институт за интернационалните връзки Свен Бископ.

В коментар за Дъждовни води той уточни, че ключът към триумфа на PESCO е не броят на плановете, а тяхното качество. По тази причина участниците в стратегиите би трябвало да предложат повече стратегически планове.

С него е съгласна и специалистът от аналитичната мрежа European Leadership Network Алис Бийон-Галан. „ Проектите на PESCO са потребни и когато бъдат осъществени, те ще усилят опциите на Европейски Съюз и страните членки да работят. Малко евентуално е, обаче, те да понижат разликата сред военните благоприятни условия на Европейски Съюз и Съединени американски щати “, посочи специалистът.

Все отново Бийон-Галан вижда непълен прогрес на PESCO – както в уговорките, по този начин и в плановете. Според нея, най-напреднали са плановете, стартирани още преди стартирането на самата стратегия, или тези от тях, които не изискват фундаментални проучвания. Също по този начин анализаторът приканва да не се учудваме, в случай че болшинството от плановете към момента се намират в начален етап, тъй като една година е прекомерно къс интервал за военни покупки. /БГНЕС и Дойче Веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР