В Европейския парламент се провежда церемония, посветена на 20 години

...
В Европейския парламент се провежда церемония, посветена на 20 години
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС от миналото и настоящето отдават почит на еврото

В Европейския парламент се организира гала, отдадена на 20 години от основаването на еврото. При откриването на церемонията ръководителят на Европарламента Антонио Таяни уточни, че 75% от жителите утвърждават еврото. Популярността на единната европейска валута е по-висока от всеки път. Той акцентира, че е еврото е улеснило живота по доста способи и е осигурило отбрана по време на финансовата рецесия.

Жан-Клод Трише, някогашен ръководител на Европейската централна банка, похвали надеждността и стабилността, които валутата дава, както и нейната резистентност по време на финансовата рецесия. Еврото разреши темповете на напредък да бъдат сравними с тези в Съединени американски щати през последните две десетилетия, уточни Трише.

Настоящият ръководител на Европейската централна банка Марио Драги акцентира, че еврото е значим инструмент за "да бъдем по-силни дружно ". Тъй като доста държави-членки на Европейски Съюз сътвориха обща валута, те резервираха своя глас на международната финансова сцена. Драги също похвали стабилността на цените, провокирана от еврото, "дори в страни, където това беше от дълго време забравено ".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подсети на пленарното съвещание, че "преди две десетилетия сме били възприемани като луди. " Според него през днешния ден критиците са доста малко. Юнкер означи също по този начин, че компликациите, които се следят през последните години, са породени от дълготрайните структурни промени, а не от еврото.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено съобщи, че последните няколко години не са били лесни, само че еврото е излязло от рецесията като по-силна валута. Той уточни, че еврото не е самоцел, а по-скоро инструмент, с който да се реализира по-приобщаващо общество.

Роберто Гуалтиери, ръководител на комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент, похвали еврото за опцията за задълбочаване на единния пазар, позволявайки на държавите-членки да възстановят суверенитета си в световния ред и да поддържат мирния план, който е в основата на основаването на Европейски Съюз.

Всички оратори обаче признаха, че еврото не е напълно. И означиха, че напредъкът към Европейския стопански съюз би трябвало да се форсира. По думите на Антонио Таяни: "Трябва да приключим икономическия и паричен съюз. Не можем да останем по средата на пътя ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР