В Европейската стратегия за университетите водещата инициатива са европейските университетски

...
В Европейската стратегия за университетите водещата инициатива са европейските университетски
Коментари Харесай

Мария Габриел: Европейските алианси са водещи за стратегията на ЕС за университетите

В Европейската тактика за университетите водещата самодейност са европейските академични алианси и това те да придобият статут. Това сподели по време на полемика в Аграрен университет-Пловдив българският еврокомисар по Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел. Тя се срещна с преподаватели, студенти, иноватори, млади учени и представители на Европейския институт за нововъведения и технологии в храните (EIT Food). Тема на полемиката бе " Иновации и обучение - построяването на синергии за по-добри благоприятни условия ".
Още по темата
В момента европейските академични алианси са 44, като задачата е до 2024 година те да станат 60. Бюджетът на самодейността за 2021-2027 година е 1,1 милиарда евро. Зад 44-те алианса се крият 340 университета от 31 страни и 1300 сътрудници - неправителствени организации, локални управляващи, предприятия, означи Габриел. По думите й тази година стартира стадий за това да има опция да се работи за европейска тапия. Ще се работи за взаимен европейски знак за просветителна степен и за статут на европейските алианси. В тази връзка са селектирани 10 пилотни плана, в които ще вземат участие 90 висши образователни заведения и 190 асоциирани колегата.

Има разлика сред районите и страните членки във връзка с просвета и нововъведения, разяснява еврокомисарят. Целта на Европа е да се създадат 100 районни иновационни долини, които да се свържат и да работят за паневропейска иновационна система. При 70 % от всички компании в Европа първа компликация, с цел да се развие бизнесът и да се влага в обещано място, е намирането на хора със познания, сподели Габриел. Според нея ролята на университетите е да станат движеща мощ.

Аграрен университет - Пловдив е сътрудник в Европейски академични алианс UNIgreen, утвърден за финансиране от Европейската комисия на 27 юли 2022 година, напомни ректорът на образователното заведение проф. Христина Янчева. Алиансът е първият в Европа план за " зелен " европейски университет по агрономически, биотехнологични и естествени науки. В него са включени осем партниращи университета. Днес даваме формален старт на залегналите в плана действия, в които ще споделяме всички запаси - научни, материални, просветителни, както и използване на общи познания, уточни Янчева. В областите обучение, научни проучвания, нововъведения, положителни практики и трансфер на познания сътрудниците целят алиансът да се нарежда като знакова европейска просветителна и научно-изследователска институция.

Еврокомисарят Мария Габриел посети и Математическата гимназия " Акад. Кирил Попов " в Пловдив, където взе участие в среща полемика с възпитаници и учители за новите благоприятни условия по европейските стратегии " Еразъм+ " и " Европейски корпус на мира ".

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР