В Европейската нощ на музеите, която е на 19 май

...
В Европейската нощ на музеите, която е на 19 май
Коментари Харесай

Показват археологически находки от лот 3 от АМ „Струма“ в Европейската нощ на музеите

В Европейската нощ на музеите, която е на 19 май (събота) в Регионалния исторически музей в Благоевград, ще бъде открита изложбата „ Автомагистрала „ Струма " - Пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница - археологически изследвания по лот 3 ".

В експозицията са показани резултатите от изследванията на трите огромни обекта, разкрити по трасето на лот 3 от Автомагистрала „ Струма ", преминаващи през територията на Благоевградска област. Това са: Покровник и Мощанец - антични и късноантични селища от III-VI в., и Дамяница - праисторическо населено място от късен неолит до заключителен халколит (втората половина на VI хиляди прочие Хр. до първата половина на IV хиляди прочие Хр.).

Проучванията на обектите се финансира от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година и са осъществени по контракт сред Агенция „ Пътна инфраструктура " и Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, с дейното присъединяване на археолози от Регионален исторически музей - Благоевград.

Показани са най-интересните находки - над 400 броя, открити при избавителните археологически изследвания на трите обекта. От Мощанец са експонирани напълно непокътнати стъклени съдове, глинен обреден съд - кернос, открити в некропол от римската ера, както и украшения - пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули, и монети от късната древност. Специален интерес съставляват бронзовите пръстени с геми от червен камък.

В експозицията от Покровник са изложени глинени съдове, лампи, красиви антропо- и зооморфни приложения върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за отвесен тъкачен стан, украшения и монети. Специален интерес заслужават военната тапия и огромния бронзов щемпел за самун.

Находките от Дамяница са групирани в 5 тематики: „ поданици ", „ занаяти ", „ мода ", „ ритуали и знаци " и „ Аз съм човек и нищо човешко не ми е непознато " - известна фраза на римския стихотворец Публий Теренций. Подготвен е и специфичен ъгъл с интерактивни игри, предопределени за дребните гости.
Откриването на изложбата на 19 май 2018 година в Европейската самодейност „ Нощ на музеите " е от 18 ч. в Регионален исторически музей - Благоевград.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР