В Европейската комисия одобриха Гражданския доклад за изпълнението на Националната

...
В Европейската комисия одобриха Гражданския доклад за изпълнението на Националната
Коментари Харесай

Да премахнат таксите за предучилищна, предлагат в доклад за интеграция на ромите

В Европейската комисия утвърдиха Гражданския отчет за осъществяването на Националната тактика на Република България за интеграция на ромите, оповестиха от Центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе ".

В него има някои рекомендации и упования, измежду които са унищожаване на таксите за наложителната предучилищна възраст и ред други. Препоръки са отправени и към ромските организации и деятели, които следва да изградят консенсус по някои основни тематики.

Според " Амалипе ": " Дискриминацията остава сериозна спънка, изключително във връзка с жилищните условия. Позитивно развиване има единствено в областта на образованието, като то е обвързвано главно с ограниченията за подсигуряване на цялостен обсег, само че не и с осъществяване на политиките за десегрегация на кварталните " ромски " учебни заведения. ".

В самата Национална тактика за интеграция на ромите за 2016 година написа: " до този миг в България няма устойчива жилищна политика, бяха активизирани напъните за осъществяване на нова национална жилищна тактика и изработването на модел на жилищна система, отговаряща на днешните действителности и потребности ".

Докладът за 2016 - 17 година включва тематични глави за ръководство (вкл. потребление на европейски фондове за ромска интеграция), анти-дискриминация, анти-циганизъм, резултат на главните просветителни политики, както и локално проучване в Пловдив.

Организациите предлагат съответни ограничения на институциите на изпълнителната власт, Народното събрание, Комисията за отбрана от дискриминация, Омбудсмана, локалните управляващи. Те включват основаването на нова политико-консултативна рамка, която да замести нефункциониращия НССЕИВ (Национален съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси).

Препоръчват да се основат стратегии за образование и наемане на ромски експерти (учители, лекари, обществени служащи, експерти по претовареност, служители на реда и др.); законодателни промени за легализирането на градивни постройки, които са единствени жилища за жителите си, основаването на ефикасна Национална информационна тактика за смяна на отрицателните настройки по отношение на ромите; действителен старт на десегрегацията на така наречен " ромски " учебни заведения.

Докладът за България е направен от Център за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе ", Сдружение с нестопанска цел " Свят без граници " - Стара Загора, Структурни фондове " ИндиРома " - Куклен, Ромска академия за просвета и обучение - Сливен и " Джендър други възможности " - Пловдив.

Одобрението от Европейската комисия е при започване на месец май. Документът е част от пилотна самодейност, ръководена от Европейската комисия и координирана от Централно-европейския университет. Тя се осъществя във всички страни от Европейски Съюз с дейното присъединяване на националните неправителствени организации. В България самодейността се реализира от консорциум от девет организации, координирани от ЦМЕДТ " Амалипе ".

Докладът за България, както и аналогични отчети за останалите страни от Европейски Съюз, може да бъде открит на страницата на Централно-европейския университет https://cps.ceu.edu/roma-civil-monitor-reports.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР