В европейската класация по донорство сме на опашката, заяви д-р

...
В европейската класация по донорство сме на опашката, заяви д-р
Коментари Харесай

България е последна по брой донори. Обясниха защо не се е намерил орган за Адриан

В европейската ранглиста по донорство сме на опашката, съобщи доктор Михаил Христов, шеф на Изпълнителната организация по трансплантации, на конференция през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Христов уточни, че би трябвало да се обединят напъните и на министерството, и на пациентските организации, както и да се направи медийна акция, с цел да се сервира информацията на българските жители да знаят какво значи донорство .

Според оповестени от него данни за тази година трупните донори у нас са 10. Направените бъбречни трансплантации общо са 16, като три са от жив донор. Направени са четири сърдечни трансплантации и 10 чернодробни, като две от тях са от жив донор.

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков изясни, че, примерно от 50 евентуални донори, които имат в болничното заведение, лекарите съумяват да убедят околните на най-много един или два от случаите, с цел да получат нуждаещи се хора органи и правото на живот.

Това е проблем и ключът към всичко е донорството, уточни той и означи, че, за жалост, заради неналичието на органи наши пациенти умират .

Пенков изясни, че има проблеми от известно време с осъществяването на трансплантации в чужбина. Той напомни, че през тази година над 100 страни се причисляват към декларацията за битка с трафика на органи и по този начин от ден на ден страни затварят своите граници и достъпа на пациенти от други страни към съществуващи в техните страни трансплантационни стратегии.

Пенков означи, че има планове да се стартира национална осведомителна стратегия и да се реанимира донорската стратегия на България , да се направи пътна карта за не повече от шест месеца, с цел да могат да се правят трансплантации и в България и да сме на най-малко обичайно европейско място по обезпечаването на органи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР