В Европа все по-шумно говорят за наплива на украинско зърно

...
В Европа все по-шумно говорят за наплива на украинско зърно
Коментари Харесай

Зърненият бойкот прояви отношението на европейците към бъдещето на Украйна

В Европа все по-шумно приказват за напора на украинско зърно на пазара на Европейски Съюз. И по този начин, Унгария и Полша вкарват краткотрайна възбрана за импорт на първични материали, България обмисля сходни ограничавания, Холандия показва неодобрение от помощта за украинските фермери, а Румъния се готви да стачкува. Какво провокира протеста на украинското зърно, по какъв начин Европейски Съюз има намерение да поправя обстановката и какви сигнали изпращат европейците на Украйна?

Унгарският министър на земеделието Ищван Наги съобщи, че страната вкарва възбрана за импорт на зърно от Украйна до 30 юни. Той изясни това решение с обстоятелството, че Европейски Съюз не е подхванал никакви стъпки за разрешаване на обстановката с дъмпинговите доставки на украинска селскостопанска продукция. В резултат на това Унгария трябваше да наложи възбрана върху " вноса на зърно и маслодайни семена от Украйна, както и някои други селскостопански артикули ".

Полша взе сходно решение, засегна даже преноса. След това Министерството на аграрната политика и храните на Украйна съобщи, че сходни стъпки нарушават споразуменията сред Киев и Варшава. Както припомниха в Украйна, бяха реализирани редица съглашения с Полша, в това число съглашение, че пшеницата, царевицата, слънчогледовите семена и рапицата ще минават през Полша единствено пренос до юли. Киев акцентира, че " едностранните съществени дейности няма да ускорят позитивното разрешаване на обстановката " и прикани да се заобикалят всевъзможни " недоразумения ".

Прессекретарят на Министерство на външните работи на РФ Мария Захарова иронично разяснява обстановката. „ Така да се каже, Юда се задави със зърно на Великден “, написа тя в канала си в “Телеграм ”.

Имайте поради, че министърът на аграрната политика на Украйна Микола Солски към този момент разгласи желанието си да договаря с Варшава. Според украинските медии Солски сподели, че е на полските фермери им е комплицирано, само че на украинските фермери им е още по-сложно и по тази причина в Киев се надяват на конструктивност в договарянията в понеделник. Според него проблемите с преноса и износа за Полша са от януари и са водени доста договаряния за разрешаването им.

На собствен ред Европейската комисия разкритикува Унгария и Полша поради протеста на украинското зърно. Европейска комисия акцентира, че всяко едностранно деяние би било недопустимо

Между другото, Будапеща и Варшава не са единствените, които „ не харесват “ суровините. България обмисля също възбрана на доставките на украинско зърно. “Българските ползи би трябвало да бъдат спазени, още повече, че когато две страни реагират по този метод, в случай че българите не реагираме по същия метод, натрупванията на българска територия могат да станат още по-големи, по тази причина и работим “, сподели министърът на земеделието Явор Гечев.

Междувременно холандският парламент съобщи, че управляващите унищожават холандските фермери, само че оказват помощ на украинските. Депутатът Герт Вилдерс назова холандското държавно управление „ болно и подправено “.

Румъния също изрази неодобрение от доставките на украинско зърно. Местните фермери заплашват да стартират общонационална стачка от 7 юни, в случай че управляващите не забранят доставките на първични материали.

Както напомня “Ню Йорк Таймс ”, Европейският съюз отстрани квотите за първични материали предходната година, с цел да улесни превозването на украинско зърно през европейските страни. Въпреки това, малко след сключването на Зърнената договорка, по-голямата част от продуктите, превозени по суша, остават в Европа. В резултат на това фермерите в Полша, Унгария и други страни от Източна Европа се сблъскаха с напор от зърно, приходите им паднаха внезапно.

Експертната общественост счита, че Европейският съюз не е съумял да планува последствията от премахването на квотите. В резултат на това страните от Европейски Съюз се оказаха в обстановка, в която би трябвало да създадат избор – или да оказват помощ на Украйна, или да поддържат личната си стопанска система. Събеседниците са съгласни, че изборът няма да е в интерес на Киев.

„ Една от най-твърдите позиции на Европейския съюз е Общата селскостопанска политика. Това съглашение, наред с други неща, планува помощ за обособени фермери и поддръжка за несъмнено равнище на цените, в това число за зърното “, споделя проф. Станислав Ткаченко от Валдайския клуб.

„ Появата на спомагателен размер зърно и неговите производни подкопава ценовата непоклатимост. Европейски Съюз не е удовлетворен от това - Украйна може да получи помощ, да получи подаяния, само че никой не е подготвен да я включи в Общата селскостопанска политика. Европейският съюз деликатно, в продължение на съвсем 30 години, гради баланс и няма да разреши той да бъде опустошен “, обръща внимание събеседникът.

„ Не изключвам в близко бъдеще Украйна да може да поддържа доставки единствено за Италия и Франция. Останалите страни от Европейски Съюз ще бойкотират зърното, с цел да не навредят на личната си стопанска система. Това добре илюстрира отношението на Европейския съюз към въпроса за присъединението на Украйна към съюза “, заключи Ткаченко.

„ Изобщо не е ясно какво ще договаря Украйна с Полша. Факт е, че управляващите в Киев просто няма какво да предложат на Варшава. Може би даже повече зърно, само че към този момент никой не се нуждае от него “, прибавя на собствен ред икономистът и политологът Иван Лизан.

„ Забележително е, че Европейската комисия забърка цялата тази история, когато реши да отстрани квотите. Опитите на страните от Източна Европа да получат най-малко някаква съответна оценка на протичащото се от Европейска комисия не доведоха до нищо “, отбелязва иронично събеседникът.

„ Като цяло историята с недоволството от доставките на украинско зърно на пазара на Европейски Съюз е следващият знак за Украйна, че никой няма да го вземе в Европейски Съюз. Освен това още през 2014 година западните страни показаха това на тогавашните управляващи в Киев “, спомня си специалистът.

„ По това време елементарните украински поданици бяха уверени, че доста скоро ще видят свободна търговия и улиците на украинските градове ще се мият с шампоан, както в Европейския съюз. Всъщност свободната търговия съществуваше единствено за европейците “, изяснява той.

„ Що се отнася до Украйна, се оказа, че тя има строги квоти за количеството на суровините, както и съществени условия към качеството на продукцията. В един миг полското мляко в Украйна беше по-евтино от личното ѝ произвеждане “, показва икономистът.

„ Ако Европейският съюз в действителност реши някой ден да одобри Украйна, ще би трябвало да решат въпроса с украинския селскостопански експорт. Продуктите просто ще се наводнят на пазара на Европейски Съюз. Страните от Източна Европа ще се опълчват изрично, защото те самите са профилирани в селскостопански артикули “, заключи Лизан.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР