В Европа винаги е имало два свята. Западният, където думата

...
В Европа винаги е имало два свята. Западният, където думата
Коментари Харесай

Източна Европа: Не ни е страх от руските танкове, а от слабостта на Запада

В Европа постоянно е имало два свята. Западният, където думата " война " всява боязън и където след рухването на Берлинската стена тя дотолкоз е останала отвън мозъка, че от време на време сковава мисленето на политическите водачи. И източният, където спорът в Украйна се преглежда като средство за освобождение най-сетне от съветската опасност. Тази вяра мина през всички полемики на интернационалната конференция " Ленарт Мери ", проведена годишно в средата на май в Талин, Естония. Това написа в собствен материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор и колумнист Изабел Ласер.

Гласът им остана приглушен за дълго време, покрит от от време на време арогантните уверения на страните основателки на Европейския съюз. Но ехото на някогашните източни страни, интензивно от войната в Украйна, трансформира идентичността на континента. " Бунтът " се демонстрира на първо време посредством гнева против Франция и Германия, чиято политика се счита за " двусмислена " по отношение на Русия на Владимир Путин от 2008 година Призивите за " деескалация " и бързо връщане на мира в Украйна бяха остро подложени на критика към кръглите маси в Талин. На подсъдимата пейка е Берлин, който съседите на Русия порицават поради първичното му отвращение да доставя оръжие на Украйна и съпротивата му против налагането на съветско газово ембарго. " Балтийските страни от дълго време са прогермански настроени. Но през днешния ден доверието ни в Германия е нулево. И рискът е то да стане негативно ", предизвестява Артис Пабрикс, министър на защитата на Латвия.

Упреците, отправени към Емануел Макрон, са ориентирани към стратегическия съюз, който той е предложил на Владимир Путин през 2019 година във Форт Брегансон, без да предизвести сътрудниците си, неговата увереност, че не би трябвало да " унижаваме Русия " и настоятелността му да се обажда по телефона на съветския президент. Откакто страхът да види Марин Льо Пен в Елисейския замък изчезна, критиците на съветската политика на Франция се изричат намерено. " Емануел Макрон желае да резервира лицето на Путин. Но когато детето има мръсно лице, го пращаме да се измие, не споделяме, че има хубаво лице! Някои другари са по-лоши от враговете, даже и да мислят, че работят в най-хубавия ни интерес ", споделя Ханна Шелест, шеф на стратегиите за сигурност в Съвета за външна политика " Украинска призма ". Берлин и Париж също са посочени с пръст за това, че постановиха несъгласие на влизането на Украйна в НАТО през 2008 година И за апелите им за деескалация през днешния ден. " Тези, които приканват за преустановяване на огъня или компромис, биха ли го създали с Хитлер? Не. Така че тези страни би трябвало да трансформират политиката си ", споделя Артис Пабрикс.

Тъй като салдото на силите към този момент не работи толкоз несъмнено в интерес на Русия, войната в Украйна се преглежда от европейските съседи като опция да се изолира " империалистическа Русия " и да се постави завършек на опасността, отправена от Кремъл към страните от района. " Владимир Путин би трябвало да загуби. Няма друга опция. Ако оцелее, ще откри нови цели, в това число отвън Украйна, и това ще бъде призрачен сън за НАТО! " предизвестява Юри Луик, представител на Естония в Атлантическия алианс. Трябва също по този начин, споделят участниците в конференцията " Ленарт Мери ", да позволим на Владимир Зеленски да отиде до края на войната, която той желае. " Украинската еднаквост изкристализира в народна власт, а не в шовинизъм. Трябва да помогнем на украинците да завоюват. Мирът не може да бъде крайната цел. И никой не би трябвало да принуждава Владимир Зеленски да се откаже от част от своята територия ", разяснява някогашният американски посланик Дан Фрийд в Атлантическия съвет.

В доста връзки упреците, отправени към Германия и Франция, са карикатурни. " Хайде! Самият министър на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин беседва с съветския си сътрудник Сергей Шойгу предходната седмица и прикани за преустановяване на огъня... И никой не го подлага на критика, доколкото знам! Колкото до Германия, тя е огромен локомотив, само че измененията, направени неотдавна, са големи! " напомня Франсоа Хайсбург, специфичен консултант на Международния институт за стратегически проучвания (IISS). Той продължава: " Събитията дават урок на тези в Париж, които смятаха, че могат да основат разговор с Путин. Не проработи. Тогава дано не работим против себе си! "

Французите с подготвеност напомнят, че Русия " няма да помръдне " и че има " златна среда " сред " партията на мира " и тези, които са подготвени да се впуснат във война с главата напред. " Моментът може да не е подобаващ, евентуално е прекомерно рано. Но Емануел Макрон мисли дълготрайно. И един ден ще би трябвало да приказваме за политическата организация на целия район. Един ден също ще би трябвало да преговаряме ", проучва дипломатът Пиер Вимон, понастоящем част от европейския клон на фондацията " Карнеги ". Преговаряйте, само че единствено при изискванията на Украйна, споделят източноевропейските страни.

Държавите от Западна Европа, уверени, че сигурността на континента се основава на взаимозависимостта на стопанската система и че меката мощ превъзхожда военната мощ, дълго време се заблуждаваха по отношение на естеството на режима на Владимир Путин. Онези на Изток, въпреки това, които предупреждаваха за съветската опасност от петнадесет години, видяха, че анализите им победиха и страховете им се сбъднаха. Сега те желаят повече въздействие в границите на Европейския съюз. " Ние, балтийските страни, не се опасяваме от съветските танкове, а от слабостта на западноевропейците ", обобщава Артис Пабрикс, министър на защитата на Латвия.

Стратегическата смяна на Финландия и Швеция, които желаеха интеграцията им в НАТО, с цел да се защитят от съветската опасност, ускорява тежестта им. " Честно казано, ние ликуваме ", обобщава Юри Луик, представител на Естония в НАТО. Промяната на позициите на тези страни, които до момента оставаха неутрални, основава ново стратегическо пространство в Европа, формирано от изтока и севера на континента, чиято тежест и въздействие безспорно ще набъбнат в Брюксел. С благословията на американците и британците, доста ангажирани да поддържат Украйна. Ще съумеят ли обаче да изместят салдото? " Във всеки случай, до момента в който Западът не потвърди, че е в положение да се промени, той ще има огромни проблеми. Защото войната в Украйна беше оповестена с убеждението от страна на Путин, че Западът е в крах ", изяснява българският политолог Иван Кръстев. Бъдещето на континента частично ще зависи от изхода на войната в Украйна. " Украйна е решаваща глава за дефиницията на свободата и сигурността в Европа ", сподели Деймън Уилсън, специалист в Националния фонд за народна власт.

За няколко седмици Източна Европа се трансформира в силата и сърцето на европейския континент. Ако Германия и Франция, двата европейски водача на " умерената " позиция, зад която се крият други страни като Италия, Белгия или Гърция, не се отворят повече за вижданията на източноевропейците, те рискуват да бъдат маргинализирани един ден. Това важи за съветския въпрос, само че също и за този за имиграцията.

Въпросът по какъв начин да се постави завършек на спора обаче не може да бъде пренебрегнат. " Трябва също да знаем какъв е нашият интерес: дълъг спор или къс спор? Колко дълго можем да издържим тази война? " — пита Пиер Вимон. Синтезът сред тези разнообразни визии ще бъде сложен за реализиране. Както добре обобщава Иван Кръстев: " Най-трудното нещо в Украйна свърши. Но най-трудната част в Европа стартира в този момент. "

Започва и във Франция, където вероятността на Макрон по тематиката Русия е достигнала своите лимити.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР